Авторът на първия паметник на Кан Тервел с поздрав към добруджанската Община

Писмо от скулптора проф. Валентин Старчев, автор на паметника на Кан Тервел в добруджанския град, който е първият в страната, е получено в Община Тервел.

Авторът на първия паметник на Кан Тервел с поздрав към добруджанската Община

То е във връзка с покана да участва в среща-разговор „Кесарят Тервел – познат и непознат“, посветена на 1 300-годишнината от победата на Кан Тервел над арабските нашественици при Константинопол през 718 година, която ще се проведе днес.



„Това Ваше начинание кара всички ни да се чувстваме горди, че в нашата дълголетна история имаме владетел, с който можем само да се гордеем. Изпитвам и аз това чувство като автор на паметника на Кан Тервел в града, носещ неговото име“, пише проф. Старчев. 

Той споделя, че вълнението му е било голямо, когато му е било възложено да проектира и изработи паметника на Кан Тервел. „Това беше един от най-отговорните паметници, които съм съградил и творческата ми амбиция се увенча с успех“, пише скулпторът. 

Валентин Старчев изразява искреното си съжаление, че не може да присъства на срещата-разговор и изразява убедеността си, че тържеството ще бъде на високо културно-историческо ниво. 

„Поздравявам Вас и гражданите на Тервел, че живеят в града, носещ името на великия държавник и воин Кан Тервел“, завършва писмото си творецът.