Синдикат прибра над 8000 лв. от учители от Ген. Тошево и Добрич за обучение, не издал квитанции

Над 90 учители от Добрич и от община Генерал Тошево платиха на местната структура на синдикалната организация Съюз на българските учители /СБУ/ – Генерал Тошево по 90 лв. за обучение, без да получат никакъв документ. За това разказаха пред „Монитор” разочаровани и разтревожени педагози от Добрич.

Синдикат прибра над 8000 лв. от учители от Ген. Тошево и Добрич за обучение, не издал квитанции

Общо платената от всички учители сума надвишава 8000 лв. 




За 27 и 28 октомври били насрочени предварителни курсове за повишаване квалификацията на учители – придобиване на пета и четвърта Професионално квалификационна степен /ПКС/, организирани от СБУ. Лектор на обучението бил доц. Ивайло Прокопов от Софийски университет, а учителите щели да получат Свидетелствата си за ПКС от СУ. Тъй като повечето от кандидатите били от община Генерал Тошево, било решено обучението да се проведе там. „Бяхме над 90 човека – около 30 от Добрич, останалите от Генерал Тошево и околностите. Трябваше да се явим в 10 часа, като задължително условие беше да носим въпросните 90 лева. Събрахме се в голямата зала на общината, която едва ни побра. Преди това се наредихме на дълга опашка, за да платим таксата. Парите събираше местната лидерка на СБУ в Генерал Тошево. Тя ни ги вземаше, записваше ни трите имена на един списък – и толкова. Нито касов бон, нито пък каквато и да било квитанция. А едно от условието за придобиване на ПКС е представяне на документ за платена такса”, разказват учителки. Парите били събирани в продължение на 40 минути.

Педагозите получили нов удар, като разбрали, че заветното Свидетелство щели били да получат около Коледа на 2019 година. Доц. Прокопов обяснил, че изпитите за пето и четвърто ПКС са през октомври догодина, а до края на декември 2019-а ще им бъдат изпратени и Свидетелствата от Софийски университет. Освен това, твърдят учителките, обучението на кандидатите за пета ПКС продължило около 15 минути. Доцентът им казал, че трябвало да подготвят два план-конспекта на два урока и им казал „довиждане”. На тези от четвърта ПКС отделил малко повече време – около 30-40 минути. Обяснил им, че трябва да си изберат две теми за домашно и да ги напишат. Твърдо заявил, че в неделя няма да ги вика и подчертал, че това е първото и последното му виждане с кандидатите за ПКС. „А пишеше, че обучението е два дни”, недоволстват учителите.

Част от тях вече са се отказали от придобиването на ПКС. Но се чудят дали и как ще получат парите си обратно.

Потърсихме за коментар Павлина Димова, лидер на СБУ в Добрич. „В отпуск съм и съм в Германия. Разбрахме се с колежката от Генерал Тошево предварителният курс да се проведе там, тъй като кандидатите бяха повече. Като се върна, ще събера всички колеги, които не са се отказали и всеки от тях ще получи квитанция за внесената сума. На останалите парите ще бъдат върнати. Гарантирам на 100 процента”, заяви Павлина Димова и призна, че самата тя също е получила обаждания от учители, които се отказват да продължат.

Източник: monitor.bg