Инициативен комитет събира в Добрич подписи срещу добива на шистов газ

Само за по-малко от час над 300 добричлии се включиха в подписката срещу проучването и добива на шистов газ в Североизточна България.

Инициативен комитет събира в Добрич подписи срещу добива на шистов газ

Инициативата и подписката срещу проучванията за шистов газ са тръгнали от Нови Пазар, но вече идеята се реализира и в други общини, които ще бъдат засегнати. Подписката ще прерасне в петиция, която ще бъде внесена в Европарламента, обясни на пресконференция в Добрич бившият евродепутат Душана Здравкова, която е и част от кандидат-президентска двойка с Алексей Петров.

 

Председател на инициативния комитет срещу проучването и добива на шистов газ в Североизточна България е д-р Веско Димов. Той обясни, че членовете му са поканили Душана Здравкова и че тя е част от инициативния комитет, а не комитетът е част от кандидат-президентската двойка.

 

На пресконференцията двамата показаха каква ще бъде водата в Добруджа заради добива на шистов газ - с втечнен метан в нея, с неприятна миризма и опасна за здравето. 

 

Опасности крие не само добива, но и проучването за шистов газ, поясниха те. Планирано е Шеврон да проучва в областите Добрич, Шумен, Варна, Силистра и Разград.

 

Подписи срещу проучването и добива на шистов газ бяха събирани днес в центъра на Добрич от представители на сдружение "Сила". Очаква се събирането на подписи за петицията да продължи до следващия четвъртък.

 

Сдружение Сила събра над 300 подписа само за първия час на акцията в ДобричСдружение Сила събра над 300 подписа само за първия час на акцията в Добрич 

 

Много млади добричлии изразиха несъгласието си срещу добива на шистов газ в ДобруджаМного млади добричлии изразиха несъгласието си срещу добива на шистов газ в Добруджа