Въображение, усмивки и здраве на „Ябълката_Фест“ в Добрич (+СНИМКИ)

Въображение, здраве и много усмивки, зареждащи с позитивизъм на „Ябълката_Фест“ в Добрич.

Въображение, усмивки и здраве на „Ябълката_Фест“ в Добрич (+СНИМКИ)



Фестивалът ще се проведе два дни, 12 и 13 октомври, на мястото, наречено „Ябълката“, което се намира зад храм „Св. Климент Охридски“. През днескашния ден са разположени открити работилници, в които всеки има свободата да покаже изцяло своето въображение. Предвидени са и збавни игри за цялото семейство, които допринасят за доброто настроение.



„Ябълката_Фест“ е едно продължение на нашата инициатива от миналата година, когато създадохме първото място и го нарекохме „Ябълката“, сподели Нели Николаева, един от организаторите.


 „Ябълката е една идея за създаване на приятни места за млади хора и деца. Посвещаваме „Ябълката_Фест“ изцяло на тях, защото те са нашето бъдеще. Това наше бъдеще ще живее на място, което те сами ще си направят. От тях зависи дали това място утре ще изглежда добре“, допълни Нели Николаева.


Тази година са решили мотото на фестивала да бъде „Едно зло, две добро“. Причина за това са вандалските прояви в града през последните седмици. Нели Николаева сподели, че са изкоренили фиданките, които са посадили на мястото, където се провежда фестивалът. Посадихме ги отново, сложихме цветя и есенна окраса, допълни Нели Николаева. Тя подчерта и за случая с „Чудната градина“, където вандали събориха оградата им.


Затова решихме на едно такова зло да отговаряме с два пъти добро, каза организаторът. 

Днес посвещават деня на здравословното хранене и начин на живот. В следобедните часове ученици от ЧУ „Леонардо да Винчи“ ще участват в състезание по програмиране, посветено на Европейската седмица на програмирането. Предвиден е и футбол по алгоритъм за най-малките от детския клуб и детската градина към частното училище.

„Утре фестивалът продължава със спорт и здраве. Заедно с приятелтие ни от „ДоброЖънци“, както знаете, успяхме да направим още три места. Колоездачите ще ги очакват предизвикателства. Преминавайки през тях, те трябва да откриват частици от пъзел. След това ще сглобим пъзела. Той ще представлява една цяла ябълка, ако го наредим правилно. Идеята е следната – всеки един от нас може да открива частици, но само заедно може да направим нещо добро“ каза Нели Николева.



В работилничка при Стилияна Стефанова всеки може да донесе своя тениска и да я нарисува с шаблон по избор. Шаблоните са тематични за фестивала - ябълка, надпис ябълката, дървета и кошница с ябълки. Освен това децата имат възможността да рисуват върху торбички от плат или хартиени, които след това може да използват, допълни Стилияна. Рисуването става с текстилни маркери, които не се изтриват при изпиране.



Посетителите на „Ябълката_Фест“ може да опитат вкусен и здравословен мед.


Според пчеларят Марина Димитрова най-интересният е мановия. Тя сподели, че той не се добива всяка година от пчелите, защото това зависи от приодните условия. Пчеларят разказа, че трябва да има слънце и дъжд. Тогава върху листата на дърветата, например липа или дъб, се появяват смучещи насекоми. Те се хранят от зелената част на листото. След тяхното унищожаване отлагат лепкава течност, която пчелите много обичат. Събират я и пренасят в кошера. Така се получава мановия мед. Полезен е за имунната система, черния дроб и холестерола. Марина Димитрова допълни, че всички трябва да консумираме мед за здраве.



В работилничката при Магдалена Манолова всеки може да излива своето въображение върху лист хартия.


Има камъчета, специално събрани от морето, за да могат децата да изразят любими емоции от лятото и всичко друго, което им идва на ум, сподели Магдалена Манолова. Тя добави, че е завършила в бившето училище „Дора Габе“ и винаги любимото й занимание е било да рисува. Рисуването е един чудесен начин човек да се отпусне, каза тя.




Днес по програма „Ябълката_Фест“ продължава до 15.00 часа.


Утрешната програма, 13 октомври събота, е на тема спорт и здраве

10.00 ч. - Начало на велопоход по маршрут „Ябълката“ и местата от второто издание на проект „The Spot“ на БГ Бъди Активен- ж.к. „Дружба”, ж.к. „Балик”, ж.к. „Иглики”. В похода като дестинация ще бъде включен и Зоопарка. 

По маршрута ще ви очакват различни предизвикателства, които всеки от екипите ще трябва да премине, за да стигне до „Кошницата с Ябълки“, която събрахме заедно, казват организаторите.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община град Добрич по програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност и Черноморски център за развитие.