Нови придобивки за Отделението по хемодиализа очаква болницата в Добрич

5 милиона лева за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване ще предостави Министерството на здравеопазването на 29 държавни лечебни заведения в страната, съобщават от ведомството.

Нови придобивки за Отделението по хемодиализа очаква болницата в Добрич

Сред тях е и Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Останалите са болниците в Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Монтана, Пловдив и София. 



От здравното министерство посочват, че средствата в размер на 8.1 милиона лева са отпуснати през септември с Постановление на Министерски съвет. Основният приоритет при разпределението им е обновяването на хемодиализната мрежа в страната.

Количеството на апаратурата в Отделението по хемодиализа в болницата в Добрич е оптимално, каза за Добрич онлайн изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Светозар Байчев. Той припомни, че преди две години е подновена над 50 процента от апаратурата, закупени са 6 хемодиализни апарата за малко над 130 000 лева. Предстои да бъдат подменени още 6-7. 

От Министерството на здравеопазването съобщават, че с другите близо 3 милиона лева ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура съгласно приоритетните искания, постъпили от лечебните заведения.

Отправили сме искания за нов скенер, хемодиализни апарати и ултразвукова техника, каза д-р Байчев.