Ученичка от Добрич спечели медал от лагер на NASA

15-годишната Татяна Иванова от Добрич участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Тя бе на едноседмичен лагер в "Space Camp Turkey", единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция, и се завърна от там с медал.

Ученичка от Добрич спечели медал от лагер на NASA

Татяна е учила от първи да седми клас в СУ „П.Р.Славейков”. Първият й класен ръководител, г-жа Антоанета Йовчева разказва, че още в началните класове момичето се е отличавало с изявите си в почти всички области. „Тя искаше да е първа и по математика, и по литература, и в игрите, и в състезанията. Много й се отдаваше да пише стихове”, спомня си учителката. Според класния ръководител на Татяна от пети до седми клас, г-жа Валя Селенска, момичето е било известно като „поетесата”, тъй като се отдала на литературно творчество.



„От малка обожавам Космоса и съжалявам, че в Добрич няма място, където децата могат да обсъждат тази тема и да се насърчават да станат астронавти,” казва Таня. Тъй като участието в лагера трябвало да се заплати, а сумата не е по възможностите на семейството й, момичето участвало в няколко конкурса за стипендия. Търсило съдействие и от Община Добрич, но без резултат. Последният шанс на Таня да спечели пълна стипендия бил конкурсът на фондация “Лекови”. Заснела двуминутно видео, в което обяснявала коя е и защо именно тя трябва да спечели стипендията. Щастието й било неописуемо, когато на 1 юни я потърсила Гергана Райжекова – координатор на фондацията, за да й съобщи, че именно тя е избрана. За Татяна Гергана Лекова казва следното: „Татяна Иванова от Добрич – всестранно развита личност – с различни хобита, интереси, „горяща“ в живота; музикален талант – свири на барабани, обаче когато говори за космоса и звездите, “гори” цялата”!

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

„Бях на седмото небе. Когато пристигнахме в лагера, не знаех къде се намирам, всичко беше космическо – с голяма ракета на входа и астронавт на вратата. Бяхме наблюдавани през целия ни престой там. Ставахме, лягахме, хранихме се, почивахме си в точно определен час, също като астронавтите. Всеки ден имахме нови предизвикателства и различна програма. През цялото време се подготвяхме за състезанието “Super Bowl”, конкурса за най-добър “Mission Patch”, “Mars Colony” и мисия в совалката “Discovery”. Това са четири отборни награди. Има и два индивидуални медала – “Right Stuff” и “Outstanding camper”. Медалът “Right stuff” беше спечелен от момче от Турция, а аз успях да се преборя за другия”, разказва Таня.

Младежите в лагера били разделени на различни отбори. В отбора на Татяна “Sun team” (отбор Слънце) имало деца от Гърция, Турция, Чехия и България. Любимо занимание за момичето от Добрич там били симулаторите. „Има симулатор с 1/6 гравитация, симулатор виртуална реалност на Марс, където си на скоростно влакче и те обръщат с главата надолу, стена без гравитация и още много други. Има зала, в която научих от какво е съставен един астронавтски костюм. В залата бяха изложени няколко различни вида. Там подробно разгледахме всички части на костюма, колко тежат, дори и колко струват…”, сподели ученичката от ЕГ „Гео Милев”.

Участниците в лагера построили сами ракети, които по-късно пуснали да излетят. Направили и балон на горещ въздух. „Имахме реална мисия, която продължи малко повече от час. Там всеки от отбора имаше различна роля и гледаше сценарий, в точно определено време имахме реплики. Трябваше да натискаме различни бутони, да управляваме совалката и да решаваме проблеми, ако има такива. Аз бях Командир и бях доста стресирана по време на мисията, тъй като ролята ми беше една от най-важните и трудни и от мен се изискваше голямо внимание и концентрация. Когато пристигнахме в Space Camp, ни дадоха журнал, в който първите десет страници бяха история на Космоса и така научих доста неща, които няма откъде да науча. Всеки ден имахме презентации”, разказа още Татяна.

Научили с какво се хранят астронавтите, къде и как ходят до тоалетна, как тренират в Космоса, как спят, как се къпят…? „В лагера храната беше много вкусна. Имахме палачинки с нутела, корнфлейкс, сандвичи, гевречета и всякакви вкусотии, домашна пица, различни ястия, сокове, плодове, зеленчуци. Отделно имаше и машина, от която си взимахме сладолед или нещо за пиене, ако огладнеем. На астронавтите изобщо не им е лесно. Хранят се като нормални хора на Земята, просто храната им е специално опакована. Пият сок, правят си сандвичи, ядат ябълкова паста, месо... Тренират на специални уреди, защото гравитацията влияе зле на човешкия организъм и астронавтите са задължени да се упражняват. Колкото странно и смешно да звучи, тоалетните на астронавтите си имат имена”, обяснява момичето.

В лагера гледали презентация за слънчевите и лунни затъмнения. Посетили Планетариум, разположен на покрива на лагера, където се намира и обсерваторията, в която наблюдавали Юпитер и Слънцето. Провели и разговор по Скайп с директор „Полети” от NASA – Ed van Cise. Имали възможост да му задават въпроси и да повдигат теми, които ги вълнуват.

В специално оборудвана стана младежите се учили как да откриват съзвездия и да работят със звездна карта. Научили как се отглеждат растения без почва, в изкуствена среда. В “Магическа планета” разгледали всички планети. На компютър построили първата американска космическа станция “Skylab”.

Медалът, който Татяна спечелила, се присъжда на човека-лидер, на лагерника, жаден за знания, забавляващ се и помагащ на всички. Освен това, ученичката от Добрич е получила покана да се върне в лагера отново, но вече като треньор.

„Страшно много искам да посетя и другия лагер, който се намира в Алабама, САЩ. Той струва 1 200 долара, но със самолетните билети и визата излиза доста по-скъпо. За родителите ми това е невъзможно, но за мен невъзможни неща няма, затова ще направя всичко по силите си, за да събера парите, които са нужни”, споделя Таня и е категорична, че ще се върне като треньор в международния космически лагер, докато е студентка.

Сега Татяна е ученичка в десети клас в Езикова гимназия. През свободното си време момичето репетира, свири на барабани, пътува, забавлява се и мечтае! Когато била малка, искала да види падаща звезда. Това се случило преди 3 години, когато за първи път гледала метеорен дъжд до късно. Много загадъчни и интересни са й планетите и особено черните дупки. Запалена е по астрологията и метеорологията. „Миналата година имах някаква мания по торнадота и изгледах всички съществуващи филми, свързани с бури, урагани и така нататък”, признава Татяна.

След някоя и друга година се надява или да работи за NASA, или да напусне земната орбита.