Драгомир Георгиев от Добрич – шампион по културизъм, носител на 13 медала от състезания

40-годишният Драгомир Георгиев от град Добрич може да се похвали с постижения в културизма – два пъти републикански шампион, носител на 13 медала – 4 златни, 5 сребърни и 4 бронзови.

Драгомир Георгиев от Добрич – шампион по културизъм, носител на 13 медала от състезания

Как се озова в света на спорта и по-точно на културизма?
Винаги съм се занимавал със спорт. Спортна натура съм. Играя футбол за регионалните групи. В момента се състезавам за ФК „Спортист“, с. Стефаново. Преминал съм през плуване, лека атлетика и футбол. Към културизма се насочих малко по-късно, защото някога възможностите да се тренира по този начин бяха ограничени. Нямаше добре оборудвани фитнес зали, нямаше информация за хранене, тренировки, добавки и т.н. Всичко беше на любителско ниво. Започнахме с приятели на тавана - с една щанга и две гири. 




През лятото на 2002 г. претърпях операция на язва на стомаха и загубих доста килограми. Тогава реших, че е крайно време да заздравя физиката си. Тренирах за здраве и удоволствие. Нямах намерение да се състезавам. С течение на времето резултатите се повишаваха и заедно със собственика на фитнес зала, Светлин Колев, решихме да изляза на състезание. Беше малко експериментално и на шега, но нещата се получиха. 


Разкажи малко повече за участията и успехите ти в състезанията.
Първото ми състезание беше през 2007 г. на Републиканско първенство в Бургас. Класирах се трети в категория „класически културизъм до 170 см“. След това състезание придобих повече увереност в себе си и започнах да се готвя доста по-сериозно. Резултатите не закъсняха, а с тях и добрите класирания. Формата ми се подобряваше и съответно преминавах в по-горни категории. Започнах, както споменах, с класически културизъм до 170 см, впоследствие преминах през културизъм до 70 кг, до 75 кг, до 80 кг. 

Републикански шампион съм на „класически културизъм до 170 см“ и на „културизъм до 70 кг“. 

Състезанията, на които съм участвал, са доста. На всички съм заемал призови места, носител съм на 5 купи и 13 медала - 4 златни, 5 сребърни и 4 бронзови. 



Трудна ли е подготовката за едно състезание по културизъм?
Не е лесно, лишенията са много. Подготовката зависи от много фактори и протича около 6 - 8 месеца. Разделена е на два периода - основен и предсъстезателен. В основния период, който продължава 4 - 5 месеца, целта е да се качат максимално килограми, да се натрупа мускулна маса, без обаче да се изтърве от контрол натрупването на излишни мазнини, което въпреки всичко е неизбежно. Все пак тук целта е количество. Тренировките са тежки, храненето е обилно и не толкова „чисто“. В този период аз лично си позволявам да хапвам доста забранени неща.


След приключването на основния период следва предсъстезателният. Той продължава 2 -3 месеца. Тук нещата са малко по-сложни, защото формата се променя с дни, дори с часове. Храненето е вече много по-балансирано, менюто е доста ограничено. Яде се предимно месо, риба, белтъци, зелена салата, ориз и ядки. Почти никакво сладко и тестено. Основно белтъчини и сложни въглехидрати. Тренировките са малко по-различни и са предимно аеробни. Целта е максимално изчистване на подкожните мазнини, вода и запазване, колкото е възможно повече от натрупаните през основния период мускули. Целта е на сцената да се покаже една изчистена, суха и балансирана физика с малък процент подкожни мазнини и свежи добре изразени и сепарирани мускули.

Самото състезание е доста изтощаващо и също протича в два етапа. На сцената излизат всички състезатели в категорията. Следва сравнително позиране в осем задължителни пози. Всеки съдия може да извика няколко състезатели на сравнителен позинг. След приключване на този етап следва волно съчетание, където всеки състезател излиза сам на сцената на избрана от него музика, за да покаже най-доброто от себе си. Двата етапа се оценяват от съдийския състав и не бива да се пренебрегват. 


Продължаваш ли да се занимаваш с културизъм, предстоят ли ти състезания?
Да, продължавам да тренирам. Това е дълголетен спорт и състезатели на възраст 40-45 г. са в топ форма. В момента не се готвя за състезания, но се старая да не губя форма, защото възнамерявам в близко бъдеще отново да стъпя на сцената. Нямам намерение да се отказвам на този етап. Ще тренирам, докато имам тази възможност, дори без да се състезавам. Състезанията и сега ми липсват..



На какво те научи спорта и какво за теб е той?
Спортът на първо място е начин на живот, дисциплина и разбира се - удоволствие. За съжаление професионалният спорт далеч не е здравословен. Травмите са неразделна част от подготовката на всеки състезател. Това обаче ме научи, че нищо на този свят не идва лесно. Човек трябва да стисне зъби и да продължи, въпреки трудностите. Така е и в живота. Колкото и клиширано да звучи - здрав дух в здраво тяло.