Решават дали финансово да подпомогнат лицата, на чиито близки бяха засегнати надгробните знаци при вандалската проява в гробищния парк на Добрич

Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич, с внесена докладна записка, в която предлага на Общинския съвет да вземе решение за финансово подпомагане на лицата, изградили трайни надгробни знаци на своите близки, които бяха засегнати при вандалската проява в гробищния парк на град Добрич на 6 септември.

Решават дали финансово да подпомогнат лицата, на чиито близки бяха засегнати надгробните знаци при вандалската проява в гробищния парк на Добрич

Предложението е Община град Добрич да подпомогне финансово лицата на обща стойност до 2500 лв. при следните условия и размери:



- за лек ремонт /изправяне/ на надгробен знак – до 40 лв.
- за основен ремонт (изработка на нов) надгробен знак –  до 200 лв.

Сумата ще се осигури от Резерва за непредвидени и неотложни разходи до размера на фактически изплатени суми, но не повече от 2 500 лева.

Общинският съвет ще гласува на 4 октомври на извънредна сесия във връзка с проблемите с водоснабдяването в Добрич.

Припомняме, че на 6 септември в гробищния парк на град Добрич беше извършено вандалско посегателство върху множество надгробни паметници на покойници мюсюлмани. 

Общият брой на нарушените надгробни знаци е 30 броя. Същите са диференцирани в две групи - двадесет и два броя надгробни знаци, които са само отлепени от бетонната основа, върху която са поставени и които могат да бъдат ремонтирани и да се възстанови техният първоначален вид и осем броя надгробни знаци, които са изцяло разрушени, поради което не е възможно да бъдат ремонтирани и възобновени,  необходимо е същите да бъдат подменени.  След направено проучване и анализ, необходимите финансови средства по ремонтите и подмяната на елементите на надгробните знаци ще възлязат на обща стойност до 2500 лв.