Засилват здравния контрол заради опасността от Западнонилска треска у нас

Заради регистрираните случаи на Западнонилска треска (ЗНТ) в Европейския съюз и близки до България страни са разпоредени мерки по засилване на надзора и контрола на заболяването и превантивни мерки за предпазване от ухапване от комари, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Засилват здравния контрол заради опасността от Западнонилска треска у нас

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) в Стокхолм през 2018 г. са докладвани 710 случая на ЗНТ в Европейския съюз (Италия - 327, Гърция - 147, Румъния - 117, Унгария - 96, Франция - 11, Австрия - 8, Хърватска - 3 и Словения - 1). Заболели са регистрирани и в други държави: Сърбия - 213, Израел - 49 и Косово - 3. Съобщени са и 63 смъртни случая на ЗНТ: Сърбия - 21, Гърция - 16, Италия - 13, Румъния – 12, и Косово - 1.




Във връзка с доказани случаи на ЗНТ треска в страната с уведомително писмо до лечебните заведения е разпоредено предприемането и изпълнението на необходимите мерки. 

С цел превенция на предаването на ЗНТ по кръвен път се засилва контролът при подбор на кръводарители и клиничната им преценка; провеждане на по-детайлни интервюта с потенциални дарители, посетили рискови райони. Донори на органи, тъкани и клетки, завърнали са от заразени държави, ще се изследват за инфекция с вируса на ЗНТ.

Ще се извършва сСнемане на насочена епидемиологична анамнеза на пациенти, пребивавали в посочените страни и развили фебрилитет без ясна етиологична връзка или инфекция на централната нервна система (вирусен менингит/ енцефалит) след ухапване от комари, с цел ранно откриване и съобщаване на заболели. При съмнение за инфекция с вируса на ЗНТ случаите ще се диагностицират в Националната референтна лаборатория.

Своевременно трябва да се съобщава в РЗИ - Добрич, отдел „Противоепидемичен контрол“, на всеки случай на заболял.