Интервю с отбора, спечелил филмовото предизвикателство „Красив Добрич“

Отборът „ЛАЙМ“ спечели първо място на филмовото предизвикателство „Красив Добрич“. Филмът им носи името „Пътят към страстта“, а екипът бе в състав от Ангел Генков, режисьор, Явор Минчев, оператор, Кольо Колев, дрон оператор и сценарист и Михаил Иванов – актьор.

Интервю с отбора, спечелил филмовото предизвикателство „Красив Добрич“

Михаил Иванов е на 17 години от град Добрич, ученик в ЕГ „Гео Милев. 19-годишният добричлия Явор Минчев завършва в езикова гимназия. За своето висше образование продължава да учи в Германия със специалност Медиен дизайн. Ангел Генков e от Асеновград на 22 години. Той се озовава в Добрич за филмовото предизвикателство след покана от страна на Явор Минчев и Михаил Иванов. Кольо Колев е на 30 години от град Търговище. Края на юли месец посещава Добрич и така разбира за филмовото предизвикателство. Заражда се любопитството му и решава да вземе участие. Така се сформира отборът „ЛАЙМ“.


Между 21 и 23 септември всички участници имаха мисия да се справят с предизвикателството да създадат, филмират, обработят и представят свой десетминутен филм по предварително зададени теми. 

Първите три творчески екипа получиха парични награди от съответно 1 500, 750 и 500 лева, осигурени от Община град Добрич. Освен това спечелилите продукции ще бъдат прожектирани на серия фестивали в страната  и ще бъдат представени на следващото издание на Международния филмов фестивал „Берлинале“ през февруари 2019 г.

Всичко стана изключително спонтанно. Разбрах за филмовото предизвикателство „Красив Добрич“ в социалната мрежа. Свързах се с моите приятели, така стана една верига и събрахме отбора, разказа Михаил Иванов. Той сподели, че работата в екип е протекла учудващо лесно. Доста силни характери сме и четиримата. Изключително изненадани сме колко лесно и бързо се случи самият процес, допълни Михаил Иванов.  

Отборът „ЛАЙМ“ е снимал различни места в града – парка, центъра, църквата „Свети Георги“, паметника на Хан Аспарух, Стария Добрич, хранилището на Регионална библиотека „Дора Габе“ и паметника на ген. Иван Колев. Михаил Иванов сподели, че целта им е била да обхванат възможно повече места и да представят града в най-красивата му светлина. Аз, като човек родом от Добрич, се чувствах като турист през тези два дни на филмовото предизвикателство, сподели той. 

Михаил Иванов ми каза за предизвикателството „Красив Добрич“. Нямаше как да пропусна тази възможност. Ентусиазиран съм да правя подобни неща, свързани с ограничено време, каза Явор Минчев. Той сподели, че най-често се занимава с фотография, но отскоро е навлязъл в света на киното. Талантливият участник разказа, че предизвикателство по време на снимките е било да намерят отворена локация, защото денят е бил почивен. С помощта на организаторите намерихме много красива част от библиотеката – хранилището. Търсихме места, за които другите отбори няма да се сетят, за да бъдем оригинални, сподели Явор Минчев.

Добрич е един изключително красив град. Паметникът на Хан Аспарух ми въздейства най-много. Библиотеката също е много величествена като сграда, каза Ангел Генков. Той допълни, че с екипа са се сработили изключително добре. Чувството на победа е хубаво. Тя не е в материалното, а в това, че някой е оценил работата ни, допълни той.

Кольо Колев сподели, че обича експерименти, в които човек трябва да се бори с времето, точно като 48-часовият филмов маратон. Аз съм човек, който обича да работи сам. Приключение е такива като мен да работят в екип. Попаднах на хора, които са доста по-малки, разказа Кольо Колев. Той сподели, че отначало е бил резервиран относно това дали ще може да се разбират с останалата част от екипа. Оказа се, че момчетата имат страхотна визия за киното, което беше доста впечатляващо, каза участникът. Кольо Колев допълни, че идеята за името „Пътят към страстта“ идва от желанието да разгледат любовта като две неща, които вървят заедно. Любов е онова, което обичаме и обожаваме. Страстта е онази сила, която ни мобилизира да направим всяка една крачка към онова, което обичаме, допълни той. 

Старият град ми допадна нах-много, защото той все още е жив, каза Кольо Колев. За финал той отправи послание - нека хората гледат по-малко земята и повече да виждат това, което се случва около тях. Повече да обръщат внимание как се движат хората и накъде гледат, защото Добрич има уникални хора.

48-часовият филмов маратон на тема „Красив Добрич“ бе организиран от Община Добрич и CastFolio – българската онлайн платформа за развлекателната индустрия.