"Синя стая" бе изградена в Окръжен съд – Добрич

В съдебната палата в град Добрич бе създадена т.н. „Синя стая” или помещение за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни деца.

"Синя стая" бе изградена в Окръжен съд – Добрич

Помещението е организирано и оборудвано със съдействието на Министерството на правосъдието и Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Това е седмата „Синя стая” в страната, която е създадена по тази програма.



Децата са най-уязвимата група участници в съдебните и досъдебните  процедури и заради това е необходима по-специална грижа спрямо тях. Идеята на синята стая е да се спести на детето стреса от досега с една съдебна зала, който може окаже влияние върху неговата психика.  Това би могло да се отрази на неговите възприятия и върху начина, по който то представя преживяното от него, да се притесни да сподели своите желания и в крайна сметка да затрудни съда при установяване на обективната истина. По този начин могат да се злепоставят интересите на детето.


Синята стая е изградена в рамките на самата съдебна палата в Добрич. До нея се стига през отделен вход, за да може детето да не разбере, че влиза в съда. Между съдебната зала и стаята е изградена видеоконферентна връзка. Едната камера е с микрофон  и едновременно се предава звук и образ към съдебната зала и в реално време може да се види случващото се в синята стая.  

Въпросите от съда ще бъдат задавани по микрофон на слушалка към социалния работник, който ще бъде при детето. Той ще задава въпроса към него по съобразен с възрастта му начин.