Цената на захарта се покачва леко

През периода 12 – 19 септември се отчита покачване на средните цени бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в големите супермаркети спрямо предходната седмица и същевременно леко понижение на тази в по-малките магазини.

Цената на захарта се покачва леко

Средно за страната, цената на едро на бялата захар е 1,13 лв./кг, с 0,9% по-висока на седмична база. На тържищата в различните области продуктът се търгува в ценовия интервал от 0,91 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Варна). В девет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично повишение на цените, в границите от 1% до 9,1%, най-значително в Бургас. Понижение на стойностите се наблюдава само в Сливен (с 2,9%) и в Смолян (4,2%).




Предлагането на бялата захар в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 1,04 лв./кг (Добрич) до 1,27 лв./кг (Шумен). В седемнадесет от областите продуктът поскъпва от 1,9% до 6,5% на седмична база (най-чувствително във Варна, Кърджали, Стара Загора и Хасково). В резултат, средната цена на бялата захар за страната нараства с 2,7% спрямо предходния седмичен период, до 1,15 лв./кг.

Цените на дребно на захарта в големите супермаркети са средно с 0,02 лв./кг по-високи от тези на едро, като най-голям марж е налице в Благоевград – 0,19 лв./кг. В шест области цените в големите вериги са по-ниски от тези на едро с до 0,36 лв./кг във Варна.