Условна присъда за бивш областен управител на Добрич

Условни присъди постанови Окръжният съд в Добрич за бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев, заемал поста от 2005 до 2008 година, на бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна управа Пламен Ганев и Костадин Костадинов - началник отдел „Създаване и поддържане на кадастър” в Службата по кадастър в Добрич.

Условна присъда за бивш областен управител на Добрич

2.6 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 2 500 лева постановиха магистратите на Динчев Хаджиев за продажбата на 6 имота на специализираната болница за рехабилитация „Тузлата“ в Балчик, с което е нанесена вреда на държавата в размер на 665 743 лева. Преди произнасянето на тази присъда бившият областен управител бе осъден на 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок за продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла, с които нанесената вреда на държавата е 135 102 лева. 


Динчер Хаджиев ще изтърпи по-тежката присъда.

За сделките със шестте имота на болница „Тузлата“ Пламен Ганев получи същата присъда – 2.6 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 2 500 лева. 

Присъдата на Костадин Костадинов е 9 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Съдът отмени мярката за неотклонение „Парична гаранция“ на тримата и постанови „Подписка“.

Решението на Окръжния съд в Добрич може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.

Пред журналисти Динчер Хаджиев обяви, че ще обжалва присъдата, тъй като е невинен.  

Припомняме, че срещу Динчер Хаджиев, Пламен Ганев и Костадин Костадинов бяха повдигнати обвинения за престъпления по служба с цел облага. Според обвинението нарушенията са извършени при сделки с недвижими имоти, които са довели до неправомерно придобиване на имущество от държавата от специализираната болница за рехабилитация "Тузлата" ЕООД в Балчик, от което са настъпили значителни имуществени вреди за държавата и за дружеството. 

Бившият областен управител е подведен под отговорност за 6 сделки със земя, която е била част от капитала на "Тузлата". Окръжна прокуратура твърди, че Хаджиев е превишил властта и правата си като е извършил действия от компетентността на специализираната болница, от което са настъпили значителни вредни последици за лечебното заведение и случаят е особено тежък.

Според обвинението бившият областен управител е действал в съучастие с Пламен Ганев, който е съгласувал процедурата по изготвяне на договорите. Твърди се, че двамата, заедно с третия подсъдим по делото са нарушили служебните си задължения и при продажбата на един имот в Добрич и един в Шабла. 

Според обвинителния акт деянията са извършени в периода от края на 2006 г. до началото на 2008 г. при условията на продължавано престъпление.