Национални културни празници “Албена 2018” се проведоха в Генерал Тошево

И през тази година Националните културни празници “Албена” имаха възможността да запознаят жителите на община Генерал Тошево с най-новите творби на редица известни български поети, писатели и публицисти.

Национални културни празници “Албена 2018” се проведоха в Генерал Тошево

Събитието се организира за 17-ти път и по традиция стартира от крайморския град Каварна. Веднага след това, в рамките на един ден, именитите писатели посетиха две села от нашата община – Кардам и Спасово.



През тази есен участие в културния форум взеха литературният критик и историк Панко Анчев, историкът Стоян Райчевски, чл.-кор. Васил Проданов, публицистът Юри Борисов, поетесата Валентина Радинска и Иван Гранитски – директор на издателство “Захарий Стоянов”. Всеки от тях имаше възможността да представи част от своето богато творчество пред публиката, обогатявайки по този начин духовния и художествения живот на нашата община.

В Кардам и Спасово гостите бяха любезно посрещнати в двете читалища като на отделните беседи присъстваха повече от 50 деца, учители, културни дейци и гости. Пред многообразната публика акад. Панко Анчев представи своите книги „Българският ум. Непрочетеният Димитър Талев“ и „Българският ум. Теория и история“. Чл.-кор. Васил Проданов разказа малко повече за идеята да напише „Системни цикли и бъдещето на историята: накъде върви историята“ и „Теория на българския преход“. Интерес предизвика и Стоян Райчевски който представи „Бежанство и преселвания на добруджанските и таврийските българи. 1913-1944“ и „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия“. Иван Гранитски пък запозна гостите с произведенията си „Зазоряване“, „Стрелата на времето“ и „Образ и метафора“. Поетесата Валентина Радинска – съпруга на професор Крикор Азарян, известният режисьор, който почина през 2009 година, представи няколко от последните си стихотворения.

Посещението на именитите български будители в Спасово съвпадна с откриването на плоча в памет на жителите на селото, загинали във войните за национално обединение и Втората световна война. Гостите оставиха цветя и се поклониха пред паметната плоча. Сред 16-те имена личеше и това на дядото на арендатора от село Спасово Димитър Катранджиев – Петър Катранджиев. Земеделецът разказа пред присъстващите малко повече подробности за своя родственик който губи живота си за свободата на родината. След края на двете официални събития в село Спасово културните дейци имаха възможността да разгледат и земеделското стопанство на фамилия Катранджиеви.

Идеята на Национални културни празници “Албена” е да се възроди духът на българската национална идентичност и да се направи така, че талантливи но неизвестни писатели, художници, актьори, музиканти и танцьори да стигат до много по-широка публика.

В рамките на тези празници, през годините са се провели повече от 1 600 премиери на книги, организирани са много концерти, пътуващи изложби, дискусии и пленери, които са посетени от повече от 50 000 души.