Зърнопроизводители стягат протест

Обещанията за осигуряване на безакцизно гориво за зърнопризводителите и подписване на финансовата рамка за подпомагане на сектора, не са изпълнени. За това алармират от браншовата организация и предупреждават, че липсата на диалог с правителството може да прерастне в масови протестни действия.

Зърнопроизводители стягат протест

Зърнопроизвотителите отново се стягат за протест. Този път недоволството им е предизвикано от неспазени според тях обещания от правителството.

Една от конфликтните точки е отказът на кабинета да възстановява акциза на горивото за земеделски нужди, обясни  председателят на Националната асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.



 

Той припомни,  че тази помощ от държавата беше договореена по време на последния протест и трябваше да бъде факт от 1 януари тази година.

Не е подписана и финансовата рамка за подпомагане на сектора за следващите три години.

След протестните действия през март министър Дянков даде обещание, че независимо от закъснението зърнопроизводителите ще бъдат компенсирани за първите 6 месеца, а държавната помощ ще се прилага за вторите. Възможност за прилагане на тази държавна помощ все още няма.

По думите на Христов за целта е трябвало да бъдат заложени 70 млн. лв. в бюджета.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която земеделците не получават такава помощ. Все още не са договорени и националните доплащания на площ, които фермерите ще получават следващите години, обясни Георги Георгиев, член на разширение УС на НАЗ.

Националните средства и субсидиите от ЕС е трябвало да бъдат гарантирани с решение на управлявщите, за да е ясно какво ще получат земеделските производители. До този момент обаче такъв акт не е издаден, а от Държавния фонд земеделие издават служебни бележки на производителите само за размера на европейските средства.

"Защо искаме да има национални доплащания? Именно заради огромната разлика в субсидирането на старите и новите членки на ЕС", допълни Георгиев.

Все още не са въведени и планираните промени в законодателството за условията и реда на подаване на заявления за директни плащания. Не е ясно и какви документи трябва да бъдат предоставени, които да доказват правното основание за ползване на земеделските земи.

От Асоциацията на зърнопроизводителите съобщиха, че са изпратили протестно писмо до премиера Бойко Борисов.

От своя страна, земеделският министър Мирослав Найденов призова зърнопроизводителите да влязат в положението на правителството и да проявят търпение. Относно възстановяването на акциза за горивата на зърнопроизводителите, той обяви, че въпросът ще бъде решен и вече е подписано споразумение. Заради ситуацията с отнемането на лиценза на „Лукойл” министърът на финансите Симеон Дянков е бил възпрепятстван да се срещне със зърнопроизводителите.