Догодина увеличават пенсиите с 5,7%

Пенсионерите ще получат средно с около 20 лева повече, таванът става 1040 лв.

Догодина увеличават пенсиите с 5,7%

Увеличението на пенсиите през юли догодина ще бъде с 5,7 %. Това заяви в ефира на bTV социалният министър Бисер Петков. Максималните пенсии, ограничени до тавана, също ще бъдат с нов размер.


Това е най-голямата актуализация на пенсиите през последните няколко години – тази година тя беше с 3.8 %.

Средният размер на пенсията у нас е около 357 лева, т.е. средно увеличението би било с около 20 лева. Повече ще получават и хората, чиито пенсии са ограничени до тавана. Сега максималната пенсия е 910 лв., а от юли догодина става 1040 лв. Основната причина е ръстът на средния осигурителен доход, обясни социалният министър.

„Ръстът на работните заплати води и до ръст в пенсиите, защото това е закономерната връзка”, заяви Петков.

Размерът на минималната пенсия се определя с решение на Министерски съвет. Ако през 2019 г. няма изненади, минималната пенсия ще е с 12 лева отгоре.

По план догодина трябва да падне и таванът за новите пенсии. Дали обаче това ще стане и от кой месец – засега е не е ясно.

„Вече сме средата на септември, дори Надзорния съвет няма информация какво точно се планира за следващата година”, коментира Ася Гонева от КНСБ.

КНСБ иска да се увеличи максималният осигурителен доход, което означава и по-висок таван на вече отпуснатите пенсии, както и ръст на осигуровката за безработица. Проектът на бюджет на Държавното обществено осигуряване се очаква да бъде готов до няколко седмици.

Източник: БТВ