На Златни пясъци всичко по 5 лв.

Килограм домати - 5 лева, краставици, пипер, кайсии, праскови, нектарини, череши, грозде - всичко се предлага срещу петолевка тази година по десетките щандове за плодове и зеленчуци на Златни пясъци.

На Златни пясъци всичко по 5 лв.

Негласното споразумение между търговците прави изключение единствено за смокините, които вървят по 12 лева килограма, но за стандартната цена ще ви напълнят пластмасова кофичка от южния плод. За някои от стоките надценката е над 300 процента, но продавачите убедено твърдят, че цените взаимно се компенсират и в крайна сметка те едва покриват разходите си, докато докарат зарзавата на 15 километра от Варна, пише в днешния си брой в. "Монитор".


 

Пет лева е най-масовата цена в курорта, независимо дали се плаща за храна, сувенир или удоволствие. Около нея се движат и офертите за дюнери, палачинки и хотдог, приготвяни на открито по крайбрежната алея на курорта. Вглеждане в предложенията на съседни бистра обаче показва, че за същата цена може вместо на крак да се хапне на маса с покривка, при това с бира или безалкохолно в допълнение към лекия обяд. За две петолевки в заведенията до самия плаж сервират миди и калмари, рибена чорба с пържени картофи или коктейли „Мохито" , „Куба либре" и „Дайкири". Петолевката гони и цената на литър и половина минерална вода от хладилна витрина, която нагъл младеж предлага гордо с табелката „Промоция - 4,80 лв.".

 

Без 5 лева в джоба не трябва да излизате и ако сте с дете на почивка. Това е цената на повечето забавления за малчугани по „веселата уличка", която се пресича на връщане от плажа - въртележки, люлки, електрически АТВ-та, блъскащи се колички, стрелба с лък. Единствено виенското колело завърта малчугани срещу 3 лева, но билетчето за придружаващите ги родители не отстъпва от обичайното 5. От статуквото излиза единствено сладоледът от машина, който е и най-евтиното удоволствие в курорта - малка вафлена фунийка се купува за левче.