Откриха първия фолклорен събор „С песни и танци в Българево“

Първи фолклорен събор „С песни и танци в Българево” събра жители и гости на площада в китното каварненско село.

Откриха първия фолклорен събор „С песни и танци в Българево“



„Изключително съм щастлива, че една наша мечта се реализира, всичко стана по идея на нашия председател Снежанка Петрова. Впуснахме се да осъществим идеята с огромно желание и много любов”, сподели Мая Чалъкова – секретар на НЧ „Народен будител 1940”. „Радваме се, че днес в нашето село ще звучи хубавата, българска добруджанска песен, известна по целия свят”, допълни тя.


Във фестивала се включиха над 15 състава от Гурково, Шабла, Балчик, Варна, Генерал Тошево и много села от община Каварна.


Сред официалните гости на откриването на празника бяха кметът на Каварна Нина Ставрева, Стоян Койнов – началник на Отдел „Духовни и социални дейности” към Община Каварна, Теофания Христова – специалист Отдел „Духовни и социални дейности” и Йорданка Денева – председател на Пенсионерския клуб в община Каварна.


„Днес освен първото издание на събора в Българево е един от 12-е най-големи християнски празници – Малка Богородица и аз съм сигурна, че това е добър знак за бъдещето на фолклорния събор. На всички, които сме тук ни е ясно, че България се е съхранила през вековете именно благодарение на фолклорната песен и народния танц”, заяви Нина Ставрева – кмет на Община Каварна.


Фолклорния събор започна с изпълнение на група Перуника. Тя откри празника с песента „Добруджански роден край”.

Източник: http://www.kavarnadnes.com