Трима творци са предложени за националната литературна награда „Дора Габе“

Трима творци са предложени за носители на националната литературна награда „Дора Габе“, съобщават от Общината.

Трима творци са предложени за националната литературна награда „Дора Габе“

Това са добричлиите Драгни Драгнев – поет, писател, изследовател и Камелия Кондова – поетеса; и Магдалена Борисова – автор на драматургични текстове, поет и писател.
Направени са предложения и за носители на отличие „Дора Габе“ – 2018, това са Рада Въртунинска – поет, писател, изследовател, и Драгни Драгнев.

Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличия ще бъдат връчени на 11 октомври т. г. в Добрич. Тя е учредена от Община град Добрич през 2002 година и присъдена за първи път през 2003. Наградата няма конкурсен характер, тя се присъжда на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Може да бъде съпътствана от отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.

Община град Добрич благодари на авторите на предложения – Съюз на българските писатели, Славянска литературна и артистична академия – Варна, д-р Кремена Митева - филолог, Драгомил Георгиев – литературен критик и Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна,  за положителните препоръки.

Съгласно статута на НЛН „Дора Габе“ предстои консултативна комисия да обсъди и направи подбор на постъпилите предложения, след което кметът на Община град Добрич ще внесе проектопредложение за разглеждане на заседание на Общинския съвет.

Всеки, който иска да даде мнение за предложените автори, може да го направи в писмен вид до 09.09.2018 г. на e-mail: dobrich@dobrich.bg или hd.dobrichbg@gmail.com. Мненията ще бъдат предадени на консултативната комисия за сведение.