Творби от конкурса „С очите си видях бедата“ представя библиотеката

От днес до 7 септември регионална библиотека „Дора Габе” е домакин на изложба от конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата 2018”.

Творби от конкурса „С очите си видях бедата“ представя библиотеката

Организатори на областния кръг са регионална дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението“, библиотеката и Регионално управление на образованието.



Конкурсът за детска рисунка „С очите си видях бедата” се провежда за първи път през 2002 година по инициатива на държавна агенция „Гражданска защита”. По-късно името на конкурса е променено на „Мисия Спасител”, а през 2012 година отново се връща първоначалното като по-точно и емоционално. От  2006 година конкурсът прераства в международен под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. 

Тази година по темата са работили деца и младежи от 5 до 18 годишна възраст от общините Тервел, Добрич, Шабла, Балчик и Крушари. Допуснатите до областния кръг рисунки са 112. Тридесет и три от тях са класирани за участие в международния кръг, който ще се проведе през месец в София. От класираните рисунки е експонираната изложба във фоайето на регионалната библиотека в Добрич. 

В своите творби участниците са изразили придобитите знания за оцеляване при различните бедствия. Те са нарисували образа на пожарникари и спасители, които всеки ден се борят с „бедата”, помагат на пострадали и спасяват човешки живот.

Експозицията е посветена на 14 септември – Ден на пожарната безопасност и защитата на населението в Република България, и е съпътствана от библиотечни документи от фонда на РБ „Дора Габе“, запознаващи с подготовката и адекватната реакция при бедствия.

Организаторите канят всички жители и гости на Добрич да посетят изложбата.