Предпазната ограда ще бъде подсилена с режеща тел, за да се гарантира ограниченост на проникването на заразени диви свине в България

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, проведе оперативно заседание в Шабла за мерките срещу африканската чума по свинете.

Предпазната ограда ще бъде подсилена с режеща тел, за да се гарантира ограниченост на проникването на заразени диви свине в България

В срещата участие взе и Веселин Нинов, директор на Североизточно държавно предприятие. 



Хубавото в момента е, че дивата свиня не е склонна да прави много набези. Тя е застанала там, където си е намерила храна – в случая царевица или други хранителни продукти. Популация на движение се очаква след приключването на реколтите, коментира Румен Порожанов. 

Министърът заяви, че 11 километра от предпазната ограда на сухопътната ни граница с Румъния са готови.

Румен Порожанов уточни, че шестте горски предприятия взимат участие в изграждането на предпазната ограда, а около 480 човека извършват засилен контрол на границата.

По негови думи към момента оградата се изгражда на три места – Дуранкулак, стартират Кардам, а на Кайнарджа са най-напреднали. 

Оградата ще бъде подсилена с бруно – спираловидна режеща тел, за да се гарантира ограниченост на движението. Бруното ще бъде осигурено по-най-бърз начин, тъй като не се произвежда  в България. То ще оскъпи оградата, но това ще бъде за сметка на държавните предприятия , коментира още министърът. 

Напълно изграден е участъка от ГКПП Дуранкулак до морската ивица. Усилено се работи от ГКПП Дуранкулак до ГКПП Кардам. Предполагаме, че до края на идната седмица оградата ще бъде завършена, заяви Веселин Нинов.

Дъректорът на СИДП поясни, че всички горски са въоражени с късо оръжие и имат за цел да спрат физически проникването на дива свиня. Ще бъдат разположени и репеленти, отблъскващи вещества, които да ограничат проникването на заразени диви свине в България, коментира още той.