Условна присъда за добричлия, шофирал пиян и опитал да подкупи полицаи

Окръжен съд – Добрич, призна 36-годишния добричлия Христо Д. Неделчев за виновен в това, че на 20.03.2011 г. в гр. Добрич, е управлявал лек автомобил „Опел Вектра” с концентрация на алкохол в кръвта 2,81 промила и затова, че е дал 20 лв. на двама старши полицаи в Първо РУ „Полиция” гр. Добрич, за да не извършат действия по служба – съставяне на Акт.

Условна присъда за добричлия, шофирал пиян и опитал да подкупи полицаи

Окръжен съд – Добрич, постанови Христо да търпи условно наказание от 1 година лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок. Той е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 1 година и му е наложена глоба в размер на 300 лв. 

По молба на подсъдимия и след като той призна фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт и даде съгласие да се ползват при постановяване на присъдата, Окръжен съд – Добрич, допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът прие за установено по делото, че на 19.03.2011 г. вечерта Христо е посетил дискотека със свои колеги и изпил голямо количество алкохол. Около 03,30 ч. той напуснал заведението и се качил в автомобила си „Опел Вектра”. С него тръгнали двама от колегите му, които заспали непробудно в колата.

 

Около 03,50 ч. Христо Неделчев бил спрян за проверка от автопатрул, който забелязал, че автомобилът криволичи по пътното платно. При проверката подсъдимият предоставил талона на автомобила и заявил, че не носи свидетелството си за правоуправление. Той заявил, че е изпил две водки по 100 грама и няколко бири, след което предложил да намерят решение на проблема. Полицаите му дали тест за алкохол, а Христо Н. предложил да бъде тестван един от спътниците му. Служителите на реда му отказали категорично и след като техническото средство отчело съдържание на 2,81 промила алкохол в кръвта, единият от тях му показал показанието на уреда. В този момент подсъдимият се пресегнал през отворения прозорец на патрулния автомобил и хвърлил на арматурното табло найлоновото пликче от тапата за тестване за алкохол, в което се виждала банкнота от 20 лв.

 

Двамата полицаи разбрали, че се опитва да ги подкупи и докладвали на дежурния в Първо РУП. С направена от тях справка, се установило, че през 2006 г. на Христо е било отнето свидетелството за управление на МПС след употреба на алкохол, след като бил заловен за трето такова нарушение. То било възстановено през 2007 г., след изтичане на наложеното му наказание „лишаване от правоуправление” и след като заплатил дължимите глоби.

 

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.