Чаено матине за родители и изложба на малки таланти подготвя детски клуб „Приятели“

В проект „Довиждане, лято, здравей, училище“ ще вземат участие малчуганите, посещаващи детски клуб „Приятели“, съобщиха ръководителите на клуба Маринела Василева и Диляна Йовева.

Чаено матине за родители и изложба на малки таланти подготвя детски клуб „Приятели“

Проектът се реализира от неправителствената организация „Сдружение клуб Приятели – ДМ“ и е по Програмата за финансиране на гражданските инициативи в полза на местната общност от бюджета на Добрич за 2018 година.




Идеята на проекта е даване на  реален шанс за равнопоставено включване на всички деца в образователната система, сподели Маринела Василева. Тя обясни, че децата, посещаващи клубове или други форми на обучение и възпитание, различни от общинските и държавни структури, също се нуждаят от подготовка преди тръгване на училище. 

С проекта се цели подобряване на социалните умения на малчуганите, тяхната комуникативност, способността им да работят в екип и справянето с конфликти. Това са ключови умения, които ще предотвратят стреса при тръгване на училище и ще способстват за превенцията на ранното отпадане, коментира Диляна Йовева. 


Разнообразни и интересни дейности са предвидени по проекта „Довиждане, лято, здравей, училище“. На 1 август, когато клуб „Приятели“ чества своя рожден ден, ще се проведат игрови занимания на открито и физически упражнения. Родителите ще бъдат поканени на чаено матине, където ще бъде подредена изложба от творби на техните деца. 

Деца и родители ще имат среща с рехабилитатора Юлия Митева, която ще ги запознае с двигателни активности подходящи за възрастта на децата, с цел превенция от гръбначни изкривявания при продължително седене. Ще се състои образователна лектория-среща с психолог Таня Жекова. Тя  ще поднесе информация за протичащите процеси на адаптация, ще даде практически съвети за емоционална подкрепа на децата, за идентифициране на тревожни симптоми.


Децата, посещаващи ДК “Приятели“, всяка седмица участват в дейности по различни теми. В седмицата, посветена на „Игрите на баба“, с много положителни емоции те се включиха в игрите от миналото - „Криватини“, „Гърненца“, „Отвори, Кральо, порти“ и други. В седмицата „Малките туристи“ изживяха незабравимо удоволствие като пътуваха с влак. В седмицата, посветена на „Здравословното хранене“, си приготвиха вкусни плодови шишчета и сладки бисквитени бонбони. 

С това изживяванията на малчуганите в ДК “Приятели“ не приключват, очакват ги още много прекрасни летни изненади, обещават Маринела Василева и Диляна Йовева.