Две подмерки на Програмата за развитие на селските райони представиха ОИЦ - Добрич

Информационно събитие проведе Областен информационен център – Добрич. На срещата представиха две подмерки на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 - 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ и „Инвестиции в земеделски стопанства по тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“.

Две подмерки на Програмата за развитие на селските райони представиха ОИЦ - Добрич

„Средствата не са малко, достатъчно са за една малка фирма или малък земеделски стопанин“, сподели Геновева Друмева, управител на ОИЦ – Добрич.



По нейни думи всички са очаквали финансиране на основната туристическа дейност. 

В момента по мярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ са отворени три процедури. Едната е за производство, която не включва производство на селскостопански продукти и преработването им, другата е за развитие на услуги, включително социални и третата е възможност за развиване на занаятчийска дейност. 

Тук финансирането е от 10 000 до 600 000 евро. Максималният процент безвъзмездна помощ е 50% от общите допустими разходи, но не повече от 200 000 евро. Геновева Друмева обясни, че инвестиции може да се направят в земя, за закупуване или реновиране на сгради, за закупуване на оборудване и машини, които да подпомогнат производството или инвестиционните проекти, по които да се направят ремонти. „Това става по бизнес план. В този план трябва да се докаже за 5 години, че има устойчивост и развитие. Ако има строителство в проекта бизнес планът става за 10 години“, допълни тя.

Процедурите, които представиха на срещата, са в процес на обсъждане. „Това е един вариант, който няма да има много изменения. Да не забравяме, че в периода на обсъждане може да се правят предложения от земеделски стопани, фирми и заинтересовани граждани. Очаква се до края на месец юли от Министерството на земеделието да обявят официално срока за кандидатстване. Насоки ще може да се намерят в електронната система за кандидатстване“, заяви Геновева Друмева.

Управителят на ОИЦ – Добрич сподели, че се надяват да има интерес към процедурите. По нейни думи разочарование може да има за това, че няма средства за туризъм. „Това е възможност фирмите в селските райони да развиват своята дейност“, заяви тя.

Геновева Друмева съветва кандидатите по проектите добре да се запознаят с насоките, да четат между редовете и да обръщат внимание на приложенията, които са полезни. По нейни думи едно от основните неща е кандидатите да преценят финансовите си възможности.