Четири пъти повече са ухапаните от кърлежи в Добричко за първите шест месеца в сравнение с м. г.

99 случая на ухапани от кърлежи са регистрирани на територията на Добричка област за първите шест месеца на годината, съобщи за Добрич онлайн директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

Четири пъти повече са ухапаните от кърлежи в Добричко за първите шест месеца в сравнение с м. г.

Случаите са регистрирани със затопляне на времето. За тях е съобщено с бързи известия. 



Случаите са четири пъти повече в сравнение със същия период на 2017 година, когато са били получени 24 бързи известия. 

Данните сочат, че най-голямо е увеличението на ухапани от кърлежи в община Генерал Тошево. През първото шестмесечие на м. г. там не е имало регистриран нито един случай, докато през същия период на тази са 48. В общините Добрич и Каварна бързите известия т. г. са по 17, докато през 2017-а са били съответно 2 и 5. 

От първите шест месеца на годината в две общини в Добричка област – Тервел и Добричка, няма регистрирани ухапани от кърлежи.  

15 души са заболели от трансмисивни инфекции – болести, пренасяни от кърлежи, през първите шест месеца на годината, за същия период на м. г. са били 11. Случаите на лаймска болест са 14, един е на марсилска треска. 

Увеличението на ухапаните от кърлежи се дължи на климатичните условия – високи температури и влажност, коментира д-р Светла Ангелова. Тя обясни, че този вид паякообразни се размножават на топло и влажно  и когато природата предлага такива условия броят им се увеличава. 

Д-р Ангелова уточни, че данните са само за ухапани от кърлежи, които са потърсили лекарска помощ. Не е добре човек сам да си отстранява кърлежа, защото има опасност хоботчето да остане в тялото му и да предизвика вторична инфекция, обясни лекарят.

Ухапването от кърлеж не е спешно състояние по стандартите на спешната медицинска помощ, то не е животозастрашаващо, посочи д-р Ангелова. По тази причина пострадалите трябва да търсят личния си лекар или да се обръщат към кабинетите за неотложна, а не за спешна помощ.