Фотоизложбата „В света на Дора Габе” гостува в Националната библиотека

Фотоизложбата „В света на Дора Габе” на едноименната регионална библиотека в Добрич гостува на национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Фотоизложбата „В света на Дора Габе” гостува в Националната библиотека

Около 70 архивни документа, 50 фотографии и богата информация за една от най-известните личности, родени в Добруджа, могат да се видят в експозицията, подредена в Западното фоайе на сградата.



Изложбата е част от програмата, с която РБ “Дора Габе” в Добрич отбелязва 130-годишнината от рождението на своя патрон през цялата 2018-а.

Експозицията пресъздава живота и многопластовото творчество на именитата поетеса чрез темите “Родена в Добруджа”, “Началото”, “Светът е тайна”, “Дечица, не мога без вас!”, “Съдбата Добруджа” – I, II, “Преводаческа дейност”, “Кореспонденция”, “Спомени, статии, реценции, изказвания” и “Награди, грамоти, поздравителни адреси”. Посетителите могат да видят факсимилета на документи, ръкописи, писма, снимки, свързани със семейството на Дора Габе, с хора и факти от наситения личен и творчески път на поетесата. Специално място заема приятелството й с най-малките читатели – показани са корици на нейни детски книги, както и фотоси, запечатали срещите й с деца от Добрич и цяла България.

Експозицията, която ще остане в Националната библиотека до края на юли, е създадена със съдействието на Виолета Пенева, издателска къща “Пламък” и държавна дирекция “Архиви”.