Проведоха обществено обсъждане на проект на Концепция на Закона за социалните услуги

На територията на нашата област има много социални услуги, които са с високо качество и са полезни за нашите потребители, съобщи пред журналисти Ирена Баирова, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане на общественото обсъждане във връзка с Проект на Концепция на Закона за социалните услуги.

Проведоха обществено обсъждане на проект на Концепция на Закона за социалните услуги

Целта на срещата бе всички предложения, мнения и становища да бъдат обсъдени от създадената от министъра на труда и социалната политика работна група за разработване на закона.




„Независимо от домовете за възрастни и пълнолетни, които имаме на територията на нашата област, имаме нужда от нови такива, защото чакащите са много“, заяви Ирена Баирова.  Тя обясни, че на доста възрастни лица по запустелите места им е трудно да се грижат сами за себе си. „Една от нуждите за нови социални услуги за нашата област са домове за възрастни или пълнолетни лица, центрове за настаняване от семеен тип за пълнолетни с психични заболявания“, допълни директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане. По нейни думи има доста хора със старческа деменция и алцхаймер, които трудно могат да се обслужват сами, а и много трудно може да бъдат настанени, защото в областта ни има само един дом за такива лица, което е за хора с деменция в с. Опанeц. 

„Друго, от което имаме нужда е Центрове за настаняване от семеен тип за лица с девиантно поведение. С новия Закон за социалните услуги се дава възможност на общините да преценят, в зависимост от потребностите на тяхното население, какви социални услуги да разкрият. Освен това се дава възможност, ако в една община липсва дадена услуга тя да се съвместява от друга община. При нас проблем в областта е, че има много населени места“, допълни Ирена Баирова.

Областният управител Красимир Кирилов заяви, че до 4 юли може да се представят писмени предложения относно Закона за социалните услуги.

От Министерството на труда и социалната политика посочват, че съгласно концепцията новата правна регламентация ще бъде развита в основни цели - достъпност на социалните услуги, качество и ефективност на социалните услуги и интегрираност на подкрепата. Проектът на Концепция за Закон за социалните услуги е публикуван за обществено обсъждане на Правителствения портал за обществени консултации на Министерски съвет и на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика.

Всички, които проявяват интерес, могат да се запознаят с Проекта на концепцията на някой от по-горе посочените линкове. Информация с линковете към Проекта е налична и в секция „Актуално“ на интернет страницата на Областна администрация.