МРРБ предлага прекратяване на концесията на плажа Фиш фиш

Да бъде прекратена концесията на плажа „Фиш фиш“ между Балчик и Албена предлага Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От там посочват, че този плаж е със свлачищна зона, направено е брегоукрепването, но по отношение на ската съществува реална опасност от свличане на земни маси. Становището на „Геозащита Варна“ е, че тази зона е опасна да се използва за плаж и има забрана на кмета на община Балчик да се преминава през района. Концесионерът на този плаж не е организирал никакви дейности и услуги по закона и затова предложението на министерството е концесията да бъде прекратена по взаимно съгласие.

Предложени за прекратяване са още два концесионни договора за морски плажове – за плаж „Дюни юг“, където няма водно спасяване, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане и за плажа „Бяла карадере“.

В страната има общо 209 плажа в области Добрич, Варна и Бургас. Тази година неохраняемите плажове са 68, което е най-ниската бройка през последните години. Приходите от концесии и наеми за плажове през 2009 г. са били 8,5 млн. лева, а планираните за тази година – 10 млн. лева, или с около 18 на сто повече.

През това лятото са направени 100 планирани проверки на морските пложеве с участието на експерти на различни държавни и местни институции. За първи път този сезон са направени и 50 внезапни проверки само от представители на МРРБ. Заради по-голямата ефективност на изненадващите проверки експертите в министерството предлагат да бъде увеличен техния брой през следващия летен сезон.