Добрич става световен рекордьор по намаляване на загубите на вода

Значими резултати в понижаването на загубите на вода по амортизираната водопреносна мрежа отчита „Водоснабдяване и канализация Добрич” в резултат на активната работа, осъществявана от ръководството и целия екип на дружеството в тази посока през последните месеци.

Добрич става световен рекордьор по намаляване на загубите на вода

Красноречиво за това говорят данните за натуралните показатели на Район Добрич за първите месеци на настоящата година и тенденцията в количествата подадена и фактурирана вода, споделят от дружеството.



По статистика на ВиК през първите 5 месеца на 2018 година, когато потреблението на вода от частните и фирмени абонати на „ВиК Добрич” АД е значително по-малко, подадената от водоизточниците вода е с тенденция към намаляване на общото количество. Спрямо месец януари 2018 година, когато количеството подадена към водопреносната мрежа вода е от порядъка на 1 645 171 м3, към месец май по същият показател от дружеството отчитат намаление с 11,5% на подадената към крайните клиенти вода, както и съответната икономия откъм потенциални загуби. За същия период намалява и количеството използвана вода от абонатите. Данните за първите пет месеца на годината сочат, че дружеството успява да редуцира загубите на вода от 84,49% - през януари до 80,15 % -през май.

От дружеството коментират, че в условията на силно амортизирана водопроводна мрежа, продължаващи дейности по Интегрирания проект за подобряване на водния сектор в града, увеличена натовареността на екипите, ангажирани с отстраняване на авариите, ВиК Добрич все пак успява да минимизира  в оптимална степен действителните загуби на вода. 

Понижаване на общата калкулирана загуба, която обичайно е в нива от порядъка на 90% до нива от 80,15 % може да се определи и като световен рекорд по намаляване на загубите на вода, споделят от ВиК – Добрич.

Дългосрочната програма, по която дружеството работи следва да даде осезаем положителен резултат след приключване на всички дейности по Интегрирания проект за подобряване на водния сектор в град Добрич и поетапното включване на готовите участъци с подменени съоръжения към градската водопреносна мрежа. А с това се очаква още по-осезаемо намаление на загубите на вода и подобряване на качеството на услугата, която ВиК Добрич предлага на своите клиенти, което е и първостепенната задача на ръководството.