Нина Ставрева: Строителство на „Болата“ категорично няма да има

Строителство на плаж „Болата“ край село Българево категорично няма да има, заяви кметът на община Каварна Нина Ставрева, в отговор на появилите се слухове, че се предвижда и там местен бизнесмен да реализира инвеститорските си намерения.

Нина Ставрева: Строителство на „Болата“ категорично няма да има

Припомняме, че със Заповед на Министерството на околната среда и водите, подписана лично от министър Нено Димов, „Болата“ беше извадена от резерват „Калиакра“ и включена в Защитена местност „Степите“.



Това беше направено заради желанието на местната власт в Каварна „Болата“ най-после да има правото на свой стопанин, който да се грижи за един от най-красивите морски заливи не само в България, но и в света.

„Статутът на една защитена местност забранява всякакво строителство“, заяви Ставрева и допълни, че целта е там да има сигурност за плажуващите, да е осигурена водно-спасителна дейност, почистване и всичко необходимо, за да се гарантира, че всеки, избрал това място за своята почивка, ще получи необходимите условия да остане доволен. „Достъпът до плажа години наред беше ограничен, но това не пречеше на него все пак да има хора, включително и малки деца“, допълни кметът на Каварна. „В никакъв случай не може да се говори за строителство, ние не сме за строителство, а за природосъобразен и екологичен туризъм“, категорична е Нина Ставрева.