Представят изложбата „Директно от Париж” на Боян Райнов в „Двореца” в Балчик

Държавен културен институт държавен център „Двореца” – Балчик и Фондация „Проф. Николай Райнов” представят изложбата „Директно от Париж” на Боян Райнов.

Представят изложбата „Директно от Париж” на Боян Райнов в „Двореца” в Балчик




Боян Райнов  е от малцината български художници, чието изкуство е познато и високо оценено в Париж. Завършва Българската национална академия през 1945 година в София,  след това заминава със семейството си за Франция на специализация и остава там до края на живота си през 2005 година.  За творчеството му са писали известните френски критици и интелектуалци  Дора Валие, Морис Брюзо, световно известния поет Рьоне Шар и Кристиан Зервос - импресарио на Пикасо.


Изложбата бе официално открита от изкуствоведа Пламена Димитрова – Рачева. 


Изложбата е селекционирана от дъщерята на художника  Дияна- Мария Райнова и  включва сериграфии , литографии и рисунки  на Боян Райнов създадени между 1940 - 1945 година.  Сред тях са такива, които са репродуцирани в албум издаден от Кристиан Сервус през 1972-73 година, те са представени в галерия „Кайе д`Ар”.  Рисунките са характерни за  новите стилови направления, които през 40-те години се оформят в  художествения живот на Париж, т.е. те са  близки до търсенето на кубизма, на експресионизма и сюрреализма. 


Сред представените творби е портрета на съпругата на Боян Райнов - скулпторката Стела Райнова.


В колекцията може да се види и  портрета  на известния наш писател, историк на изкуството  и баща на Боян Райнов, Николай Райнов.


Изложбата ще остане в Двореца до 29 юни.