Автентични добруджански ястия представят 10 читалища в „Празника на гърнетата“

Общо 10 читалища ще вземат участие в конкурса „Празник на гърнетата - Кулинарната академия на Добруджа - 2018 година", съобщи за Добрич онлайн Димитрина Желева – директор на дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности“ в Община Крушари.

Автентични добруджански ястия представят 10 читалища в „Празника на гърнетата“

Тази година кулинарната надпревара ще се проведе в местността „Текето“ край село Александрия на 16 юни, събота. Избрано е това населено място, тъй като чества 140 години от създаването си.




Седем от читалищата-участници са от община Крушари. За първи път  кулинарни възможности ще представят самодейки от читалищата в Тервел и село Безмер. За трети път в „Празника на гърнетата“ ще участват майсторките на ястия от село Изгрев, община Аксаково. М. г. те спечелиха наградата за най-стилна етно трапеза. 

Празникът ще започне в 9 часа с възпоменание пред паметника на загиналите в във войните в село Александрия. В 10 часа в местността „Текето“ е стартът на кулинарната надпревара. Журито ще започне да опитва и оценява подредената кулинарна продукция, а самодейци ще се представят с художествена програма. 

Участниците в „Празника на гърнетата“ ще мерят сили в различни категории - чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници и други. Журито, което ще оценява способностите им в приготвянето на вкусни гозби, ще е от професионалисти. Председател ще е Даниела Аврамова – преподавател по кулинарни дисциплини в Добрич. 

За разлика от предни години, когато е присъждана една награда на читалище за най-стилна трапеза, тази година отличените ще са три. Ще има награди и в отделните категории. 

Както Добрич онлайн писа, в рамките на празника ще се проведе и конкурс "Бучни пръчка, пий вино". Своята продукция - вино и ракия, ще  представят майстори-винари. 

За първи път тази година в конкурсната програма ще участват само добруджански ястия, които са съпроводени с рецепти за приготвянето им, каза Димитрина Желева. Причината е, че Общината ще издаде кулинарна енциклопедия с най-вкусните кулинарни гозби от „Празника на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа – 2018 година“.