Розовият ананас е все по-често срещан на световния пазар

В края на миналата година американските учени и водещи компании запознаха пазара и света с първия по рода си розов ананас.

Розовият ананас е все по-често срещан на световния пазар

ГМО растението привлича с красотата си, но все още потребителите остават скептични спрямо него. Разработките по проекта отнели на учените цели 12 години.



Розовите ананаси са конструирани така, че да произвеждат по-малко ензими, съществуващи в обикновените ананаси, които преобразуват червеният пигмент ликопен до жълтия пигмент бета каротин. Ликопенът е пигментът, който прави доматите червени, а дините розови. Така че използването му е абсолютно безопасно.

Фирмата създала, този иновативен плод, неотдавна създаде и ябълки, които не стават кафяви. Учените, „произвели“ тези храни се надяват, че клиентите ще бъдат привлечени от здравните ползи и удобството и ще подминат страховете от генното инженерство.

Подобно на розовия ананас, неотдавна бяха създадени  лабораторни лилави домати. Компания от Англия, обаче планира да кандидатства за разрешение да произвежда и продава лилави домати, които имат високо ниво на антоцианин – съединение, която се среща в боровинките. Някои изследвания показват, че тя намалява риска от сърдечносъдови болести и някои видове рак