Средният добив от рапицата в Добричка област е 290 кг от декар

От ечемика резултатите са средно 436 кг/дка.

Средният добив от рапицата в Добричка област е 290 кг от декар

Жътвата в Добричка област върви с бързи темпове. Производителите използват слънчевото и сухо време, за да приберат реколтата от рапица и пшеница. Екип на „Агромедия” провери как върви кампанията в една от най-старите земеделски кооперации в Добричка област – тази в с. Паскалево с председател Живко Желев. В нея се обработват общо 13 000 дка земя, като 5000 от тях са засети с пшеница и ечемик, а 3000 дка с рапица. Преди седем-осем дни тук е започнала жътвата на пшеница и рапица.


 

Според агронома на кооперацията Нели Траянова, среден добив от 300 кг от рапица е много добър показател с оглед агрометеорологичните условия през годината. Средният добив в цяла Добричка област от тази култура е 290 кг от декар – значително по-нисък в сравнение с миналогодишната реколта. Очакванията й са от пшеница да се ожънат средно по 550-600 кг от декар.

Ечемикът през настоящата стопанска година е както с много добри добиви – с около 100 кг от декар повече в сравнение с лятото на 2010 г. (средно 436 кг/дка в Добричка област), така и с много добра цена. Според Нели Траянова, през следващите години в региона на Добруджа се очаква завишение на площите с тази култура. Кампанията по прибиране на реколтата ще приключи след седем до десет дни.