Екип на СУ „Св. Климент Охридски“ посети испанския остров Ибиса по проект на „Еразъм+“

Ученици и учители от СУ “Св. Климент Охридски“ посетиха остров Ибиса, Испания. Визитата бе част от работата по проект „Училищни радиовълни“ по програма “Еразъм+”. Тази мобилност бе петата, поредна и заключителна за международния екип.

Екип на СУ „Св. Климент Охридски“ посети испанския остров Ибиса по проект на „Еразъм+“

Темата на поредната, пета среща, бе „Ready to record the final School Radio Waves programme”.  



В първия ден от официалната визита екипът посети училището домакин Сан Аугусти. Всички участници от България, Полша, Унгария, Испания и Португалия направиха презентации на своето училище, град и държава и разказаха за себе си. Последва среща в Община Сент Жозе, с кмета и екипа му, където бяха представени природните забележителности на острова. Незабравимо впечатление остави у всички посещението в археологическия музей, некропола в Пуг де Мулин и историческия център на Ибиса.

През втория ден участниците в проекта бяха ангажирани с множество дейности по подготовката на крайния продукт за тази мобилност – професионално записано радиопредаване, с участието на ученици. Бяха проведени два уоркшопа – един по английски и един по биология. В този ден училището и участниците в програмата бяха посетени от местни и регионални медии, които отразиха мобилността. Следобедните часове бяха посветени на местното радио – Кадена Сер.

Третият ден от срещата бе определен за забавления - разходка с лодка около залива Сен Антони и околните малки острови, из Сан  Аугусти, последвани от време за плаж.


В четвъртия ден бе осъществена главната задача на мобилността -създаване на радиопредаване, което да отрази впечатленията  от цялостната визита, репортажи от посетени забележителности и забавления, анекдоти и песни от всяка страна. Част от радиопредаването бе и запис на дискусия под формата на кръгла маса на тема „Преимущества на училищните европейски проекти“ с участието на учители, родители, ученици и директор. Интерес предизвика уоркшопът по разговорен испански /сленг/ .  

Работата, определена за последния, пети ден, бе среща между учителите с цел преглед на извършените дейности по време на тази заключителна среща и резултатите от нея, както и оценка на свършената работа за целия проект.

За учениците следваше интервю от страна на домакините, за престоя на гостите и създаване на туристически радиогид. Бяха записани интервютата и включени в цялостната радиопрограма. Проведе се  уъркшоп за изработване на глинени съдове, инспириран от историята на Ибиса.

Посещението в Ибиса приключи с празнична вечеря, на която бях представени танго, салса и фламенко, изпълнени в традиционен стил. Като за финал бяха раздадени сертификатите за участие.