Договор за сътрудничество подписаха кметовете на Ген. Тошево и Болград, Украйна

Кметовете на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и на Болград Сергей Димитриев подписаха днес договор за сътрудничество.

Договор за сътрудничество подписаха кметовете на Ген. Тошево и Болград, Украйна

Той е закономерен резултат от дълготрайните партньорски взаимоотношения между добруджанската община и Болградски район, Украйна, започнали през 1992 година.



Подписването на договор е в рамките на двудневното гостуване на делегация от Болград, което започна вчера. В проведените дискусии бяха обсъдени възможностите за разширяване на трансграничното сътрудничество и разработката на съвместни проекти по Европейски програми. Двете общини подготвят два проекта за втората покана на програма „Черноморски басейн 2014 -2020 “ по приоритет „Укрепване на трансграничните бизнес възможности в туристическия и културния сектор“.

Първият проект има инвестиционен характер и в партньорство с община Мурфатлар, Румъния, е насочен към реконструкция на обекти на културно-историческото наследство в трите района – читалище и музейна сбирка „Дора Габе“, културен дом в Мурфатлар и лятната къща на Малевински – първият кмет на Болград. Къщата на Малевински е обявена за паметник на архитектурата и историческото наследство в Украйна. Реконструкцията е свързана и предстоящите чествания през 2021 г. на 200-годишнината от създаването на Болград.

Вторият проект ще се подготви от културните институции и ще бъде ориентиран към провеждането на фестивали и панаири, представящи местни продукти и традиции.