Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране пред Общината

Правилник за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен и/ или настоящ адрес на територията на община град Добрич гласува на заседание Общинският съвет.

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране пред Общината

Приемането на нормативния документ се налага поради задълбочаващата се тенденция към отрицателен естествен прираст в Община Добрич и нарастващия брой на хората с репродуктивни проблеми, които очертават необходимостта от набелязване на мерки за стимулиране на демографското развитие, се посочва във внесената в ОбС докладна записка.



Гласувано бе за 2018 година от бюджета на Общината да бъдат осигурени 15 000 лева. С тях ще бъдат финансирани пет семейства или двойки, всяка ще получи по 3 000 лева.

В Правилника са посочени критериите, на които кандидатите следва да отговарят, за да получат финансово подпомагане. Те трябва да са български граждани, притежаващи постоянен и/ или настоящ адрес на територията на  Община град Добрич през последните три години, като на това условие следва да отговаря поне единият от кандидатите. Трябва да нямат задължения към Община град Добрич, необходимо е да са с непрекъснати здравно-осигурителни права.

Други изисквания са да са пълнолетни, да са завършили средно образование, да не са осъждани за престъпления от общ характер, да не са поставени под запрещение, да не се водят на отчет в регистрите на ЦПЗ „Д-р П. Станчев”. Кандидатите трябва да са семейства или двойки, живеещи на семейни начала и да не са роднини по права линия и по съребрена линия до четвърта степен.