Зачестиха пожарите в житни ниви в Добричка област

До 11 инцидента на ден са регистрирали огнеборците през последните дни.

Зачестиха пожарите в житни ниви в Добричка област
238 дка с пшеница са изгорели от началото на жътвената кампания в Добричка област. Благодарение на навременната намеса на пожарникари и производители са спасени над 10 хиляди декара с зърнено-житни култури.
 
Огънят през последните дни е унищожил още два товарни автомобила и един зърнокомбайн, каза за AGRO.BG началникът на Областната пожарна служба комисар Димчо Симеонов. Най-чести са инцидентите в крайморските общини Каварна и Шабла. През последните десет дни пожари са избухвали по житни ниви, сухи треви и крайпътни ивици в селата Крупен, Вранино, Селце, Тюленово, Челопечене, Кардам, Владимирово, Безводица, уточни още комисар Симеонов. Средно на ден огнеборците регистрират до 11 излизания за гасене на пожари.

Основните причини за инцидентите освен високите температури са небрежност от страна на гражданите, техническа неизправност или претоварване на машините и късо съединение.
 
Комисар Симеонов припомни, че през лятото на 2010 г. по време на кампанията са регистрирани 3-4 пожара в реколтата, а за първите шест месеца на тази година инцидентите в сектор „Земеделие” за Добричка област са 16. Апелът на огнеборците към фермерите е да спазват изискванията на Наредбата за опазване на реколтата, като осигуряват по време на жътва трактор за разораване на ивици, цистерна с вода за спешно гасене и осигуряване на мобилна или стационарна охрана по време на кампанията.