Трима началници на отделения в болницата в Добрич са подали заявления за напускане

Началниците на три отделения в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич – на Кардиологично д-р Щерева, Неонатологично д-р Енчева и Акушеро-гинекологично д-р Димитров, са подали своите молби за напускане.

Трима началници на отделения в болницата в Добрич са подали заявления за напускане

Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов. Причините за напускане, според него, са в ниското заплащане и високата натовареност на лекарите.

По думите на д-р Йорданов, областните болници нямат за задача да реализират финансови печалби, въпреки че балансът трябва да се спазва. Кадровият дефицит не е въпрос на добро или лошо управление на болниците, а на липса на държавна политика в тази посока, посочи той.

Освен началника на Отделението по кардиология молби за напускане са подали и още двама от специалистите. Така от общо петима лекуващи трима са в предизвестие.

„Проблемът с липсата на кадри е голям и той ще се задълбочава“, коментира още д-р Йорданов. Той подчерта, че не бива да се допуска големи отделения като коментираните да остават без нужния брой специалисти. За нормалното функциониране и изготвяне на работен график са необходими 6-7 лекари. „Водил съм вече разговори с колегите, но те са категорични, че искат да напуснат. Разбира се, ще продължа да разговарям с тях, за да постигнем, където е възможно, компромисно решение“, заяви д-р Йорданов.

Междувременно проблемите с водоподаването в Многопрофилната болница в Добрич не спират вече втора седмица и лечебното заведение разчита на собственото си водохранилище, което обаче има капацитет за не повече от 5-6 часа. „Разговаряме непрекъснато с ВиК Добрич, за да се информираме за причините за липсата на нормално водоподаване към болницата, но ежедневно сме без вода. Така не може да се работи“, категоричен е д-р Йорданов.

Директорът не се ангажира с прогноза за бъдещето на болницата, но подчерта, че в интерес на гражданите е тя да запази обема и качеството си на работа.