Борисовден е, почитаме Св. цар Борис I

На днешния ден Православната църква почита паметта на царя, който даде християнската вяра на българите.

Борисовден е, почитаме Св. цар Борис I

Празникът Борисовден датира още от средновековието. На 2 май 907 година приключва земния си път един от великите царе на България. Църквата приравнява делото му с делата на най-светите свои апостоли.




Св. княз Борис I Михаил е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той се отказва от светската суета и приема монашеството. При първото си оттегляне от трона, Борис оставил сина си Владимир на власт. Владимир Расате се опитал да върне старата вяра в бог Тангра. Това разгневило баща му и той наредил да ослепят собствения му син.

Слепият Владимир Расате бил заточен в крепост. В последния си земен ден той влязал в църквата и се покаял. Поискал да го погребат под кръста, който баща му цар Борис І бил издигнал, с единствена молба на него да бъде изсечено слънце - символа на бог Тангра. Искал да се знае, че вярата на дедите му е вековна. Легендата разказва, че свещениците го попитали дали няма да е грешно, а той отговорил „Само времето може да отсъди!”.

На престола този път се възкачил другия син на Борис - Симеон, който се оказал ревностен последовател на Христос. Именно по това време учениците на св. Кирил и св. Методий намират радушен прием у нас и България започва да се изгражда като религиозно-просветен център на Балканите и съответно се подготвя да преживее своя Златен век. Цар Борис окончателно се връща в манастира и се отдава на пост, молитва и книжовна дейност и умира на 2 май през 906 г. Той е наречен равноапостолен светец, защото неговото дело в България и на Балканите може да се равнява на делото на първите апостоли.

Днес имен ден празнуват Борис, Боряна, Борислав, Борислава, Борил, Богорис.