Официално обявиха кандидатурата на Каварна за Европейски град на спорта през 2019 година

Кметът на Каварна Нина Ставрева официално обяви днес кандидатурата на Каварна за Европейски град на спорта през 2019 година.

Официално обявиха кандидатурата на Каварна за Европейски град на спорта през 2019 година

Това стана в залата на Общината в присъствието на известни звезди на спорта, сред които боксьорът Тервел Пулев и ветроходецът от Каварна д-р Васил Куртев, спортния журналист Крум Савов, общински съветници, председатели на спортните клубове в морския град, треньори, спортисти, учители по физическо възпитание.



„Днес всички заедно ще сложим началото на една прекрасна инициатива. Да покажем на младите хора, че спортът е не само здраве, той е много повече. Той е дух, той е хъс, той е толерантност. Той възпитава, дисциплинира“, каза Ставрева. Тя посочи, че подготовката за кандидатурата е започнала още през есента на 2017 година. Кметът сподели за големите усилия, свързани с кандидатурата, за проведените многобройни срещи.

Изработени са лого и мото на кампанията. В основата на логото е делфин, чиято форма наподобява един от най-красивите плажове в света „Болата“. Мотото е „Да спортуваш е модерно“. Заложихме на това, защото сме наясно, че за всички млади хора е изключително важно да са модерни. А те могат да бъдат такива чрез спорта, каза Нина Ставрева. На гърба на тениски, изработени по повод инициативата, пише: „Аз спортувам“. 


Първата тениска градоначалникът подари на Тервел Пулев. Тя му връчи още кристална топка с герба на Каварна и четирилистна детелина, българския флаг, който да развее при следващата си победа и знамето на Европейския съюз. Известният боксьор изрази подкрепата си за кандидатурата на Каварна за Европейски град на спорта. По повод мотото на инициативата Тервел Пулев посочи, че децата трябва да бъдат модерни чрез спорта, а не чрез таблети и телефони. 

Началото на спорта в Каварна е поставено в първите години на 20 век, сподели Нина Ставрева. През 1910 година е учредено първото гимнастическо дружество в града "Калиакренски юнак", а през 1922  година - спортно дружество "Калиакра", което е основоположник на футбола в града. През годините в Каварна са се развивали много спортове  - футбол, хандбал, волейбол, тенис на маса, тенис на корт, спортни танци, кикбокс, карате, ветроходство, бадминтон, конен спорт, шахмат, кобаромоделизъм и други, посочи кметът. „Нека заедно и чрез обявяването на кандидатурата ни за Европейски град през 2019 година напишем бъдещата история на спорта в Каварна“, каза градоначалникът.  Тя съобщи, че предстоят спортни събития, свързани с бридж, тенис на маса, петанк - за първи път, колоездене, маратон, традиционните по  кикбокс и карате и други. 

Всички кандидатури за Европейски град на спорта 2019 ще бъда разгледани през есента на тази през година. Отговаряме на всички критерии, водещи са спортната инфраструктура, спортните клубове и постиженията на спортистите, посочи Нина Ставрева.