Обособяват Черноморието като самостоятелен район?

Извънредно заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район се провежда днес в Добрич. Участие в него взема зам.-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. На заседанието ще бъдат обсъдени вариантите за нов териториален обхват на районите в страната.

Обособяват Черноморието като самостоятелен район?

Чрез новото райониране се цели да се създаде предпоставка за по-силни региони и постигане на по-висок икономически растеж. Това съобщи пред журналисти  зам.-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. По нейни думи на практика не се възползваме от целия потенциал, с които разполагаме. Идеята е да се дефинират райони, които да обхващат региони с идентични природни и географски дейности.  



Зам.-министърът сподели, че за Североизточния район се коментират няколко възможности. Една от идеите е цял черноморски район, който да се фокусира като основен черноморски ресурс, даващ възможност за развитие на по-висок ръст в икономиката. Деница Николаева допълни, че друг от вариантите е да се остави Североизточния район както е в настоящия момент. 

„Виждаме, че не се достига икономическия растеж, който търсим“, допълни тя. Зам.-министърът поясни, че се събират мнения и обратни връзки кой е най-подходящият вариант за райониране.

Решението за новото райониране трябва да бъде взето до 2019 година.