Отлично представяне на ученици от ЕГ „Гео Милев” на националното състезание „Аз мога тук и сега”

Изключително успешно бе представянето на възпитаници на езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич на националното състезание за визуални изкуства, технологии и програмиране „Аз мога тук и сега“. То се проведе за осма поредна година в събота и неделя в Девин.

Отлично представяне на ученици от ЕГ „Гео Милев” на националното състезание „Аз мога тук и сега”

„Резултатите показват, че младежите ни работят здраво, имат цели и бъдеще. От 14 участници нямаме такива, които не са в топ 10 в своите категории”, сподели преподавателят по Информатика и ИТ в езикова гимназия Мария Кирилова.



Тази година групата ни се състоеше от двама участници в категория Презентации, двама в Графичен дизайн, четирима за Видеоклип (един от които от ПМГ), трима за Фотография, двама в Редизайн на сайт и един в Програмиране, сподели Кирилова. Тя посочи, че 9 от учениците са участвали благодарение на стипендии от Похода на вдъхновителите, който се проведе през март в Добрич. Групата е получила съдействие и от Училищното настоятелство и Училищния парламент на ЕГ „Гео Милев”.

Първа награда при много силна конкуренция в категория Графичен дизайн спечели Яна Стоянова. Тя получи поздравления за изключителните си илюстраторски умения от журито и менторите. Задачата на участниците бе да направят меню на баничарница, работеща по здравословни рецепти и рекламно ФБ съобщение. В същата категория Неда Колева впечатли с познанията си по история на изкуството, методи и техники на рисуване. Следва да отдадем заслуженото и на техния учител по рисуване в Младежки център, който ги подготвя, посочи Кирилова.

Втора награда в категория Презентация завоюва Жана Иванова. Тя не само направи добра презентация за робота София, но я представи по регламент като истински оратор.

Кристиан Рачев оформи с участник от Русе екип в категория Програмиране с ироничното име „Поне опитахме“. Това не им попречи да са безапелационни победители сред участниците от НПМГ и МГ-та от други градове. С Кристиан сме работили заедно от 8 клас, като от миналата година той посещава часове за подготовка при Веселин Заимов, сподели Мария Кирилова.

Трето място в категория Видеоклип спечели Стефан Аврамов – ученик от ПМГ „Иван Вазов” в Добрич. Категория Видеоклип и Фотография си помагаха взаимно за реализиране на идеите. Стефан е благодарен за актьорската игра на Явор и Михаил в неговата работа.

Всички дванадесетокласници в топ 10 получават правото да продължат образованието си без приемен изпит в пловдивски университет и технически университет, а от нашата група това са Стефан, Явор и Искрена.

Състезанието „Аз мога тук и сега” е различно от една страна с това, че задачата се научава в деня на провеждането му и учениците в рамките на деня изработват продукти в различни категории, сподели Мария Кирилова. От друга страна жури и ментори са изцяло от бизнеса, хора, работещи в областите от съответните категории. И третото различно са лекциите, разговорите, коментарите, които жури и ментори провеждат със всички участници, които доближават състезанието до уоркшоп.

Мария Кирилова сподели за успеха на още две възпитанички на ЕГ „Гео Милев”. През април Иммануелла Бусари и Благовеста Нейчева  бяха допуснати до престижния национален конкурс „Млади таланти”, организиран от МОН и БАН. Те представиха своя проект Move Forward пред научнокомпетентно жури.


На 5 май предстои регионално състезание по роботика в Русе по програма „Роботика за България“, за което ученици от езикова гимназия също се подготвят. На 11-13 май ЕГ „Гео Милев” ще се представи с общо 7 проекта в 3 различни категории на националната олимпиада по ИТ в Търговище.

Удовлетворението от учителската работа за мен се състои в това да виждам как младежите се развиват и разгръщат възможностите си. А нашите деца ми го показват, коментира Мария Кирилова.