Главният инженер на ВиК: В Добрич се подава вода колкото в милионен Берлин

Преди няколко години във връзка с министерска програма в Добрич идваха австрийски и германски специалисти да ни консултират за загубите на вода. Австриецът остана изключително учуден, че за град като Добрич се подават 50 000 кубика вода на денонощие.

Главният инженер на ВиК: В Добрич се подава вода колкото в милионен Берлин

Той предостави данни, според които 50 000 кубика се подават в град Берлин, който е милионен град. Но там загубите на вода са под 20 процента, а в Добрич – 80 на сто. Това сподели пред журналисти Павел Павлов – главен инженер на ВиК в Добрич.



„В момента, особено около водния цикъл, се вижда как водоснабдителната мрежа тече отвсякъде като лейка. Наливаме вода в едно сито. Дали сме 5 000 кубика вода повече вода в денонощие, но тя просто си изтича - каза Павлов. - Стигнали сме от количествени към качествени промени, до такава степен загубите на вода във водопроводната мрежа да улиците е голяма, че не можем да надделеем над нея”.

Главният инженер на ВиК обясни, че ПС „Приморци”, с която е свързана аварията, оставила три денонощия Добрич без вода, е най-важната за града. Тя събира водата от ПС „Плачи дол”, „Стребище”, „Минково”, „Оброчище”, от собствените си сондажи и я припомпва на резервоара Водоем 16 000, който е на 5-и километър. Основното количество вода за града идва от ПС „Приморци”. „Алтернативното решение е пак на 5 километър, долу-горе на 50 процента от водата може да бъде доставена от магистрален водопровод Шабла и точно това правим в момента. Доставяме около 24 000 кубика вода в денонощие с цел частично да обезпечим града с водоснабдяване”, обясни инж. Павлов. И допълни, че град Добрич потребява от 48 до 53 000 кубика вода в денонощие, т. е. в момента се покрива само половината. Технологично, за да не повреди системата, се прави всичко възможно да не се опразва, т. е. подава се вода, за да останат пълни водопроводите и по тази причина на ниските места има вода.

Инж. Павлов обясни, че голямата авария от петък е на оток на най-ниското място точно от другата страна на ПС „Приморци”. Авария е имало и много преди това, но сега е станала много голяма и когато е избила е започнала да изхвърля около 25 литра в секунда, което е огромно количество вода.

„Техническата работа за отстраняване на аварията, ако всичко е наред, е не повече от 5-6 часа. Проблемът е с източването на водата. Водопроводът, който се простира от ПС „”Приморци” до 5-ия километър, грубо казано, е 6 км и съдържа в себе си 1 800 кубика вода. 1 800 кубически метра вода се изляха в продължение на около 40 часа. Сега вече сме готови, отворили сме аварията и правим всичко възможно да я приключим”, обясни инж. Павлов. По думите му, проблемът е, че за да може да се работи трябва да се отводни. „А по напора всичката вода се връща обратно от баира. Въпреки всички взети мерки вода продължава да тече и не спира. А за да се направи заварка трябва да спре да тече”, обясни главният инженер на ВиК.