Младеж бе осъден на пробация за шофиране без табели и опит за подкуп на полицаи

Окръжен съд – Добрич, призна 18-годишния Ашкън Г. М. от Добрич за виновен в това, че на 06.07.2011 г. в гр. Добрич е дал подкуп – сумата от 100 лв. – две банкноти с номинал по 50 лв., на двама старши полицаи от Първо РУ „Полиция” на МВР – гр. Добрич, за да не съставят два акта за установяване на административно нарушение във връзка с допуснати нарушения по Закона за движение по пътищата.

Младеж бе осъден на пробация за шофиране без табели и опит за подкуп на полицаи

Съдът постанови, той да изпълнява наказание пробация с три пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година, задължителни срещи с пробационен служител за същия период и полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото 100 часа за срок от 1 година.

С присъдата Окръжен съд – Добрич, признава за установено, че около 08,30 ч. на 06.07.2011 г. подсъдимият е шофирал лек автомобил „БМВ 320 Д” без регистрационни табели и застраховка „Гражданска отговорност”. Той бил закупил колата седмица преди това от автокъща в гр. Варна и решил да направи необходимата регистрация и застраховка. В близост до кръстовище на ул. „Хр. Ботев” и „Б. Огнянов” бил спрян за проверка от служителите на автопатрул, които забелязали, че автомобилът се движи без поставени регистрационни табели. При проверката било констатирано също, че колата няма застраховка „Гражданска отговорност”. Единият полицай обяснил на Ашкън М., че ще му бъдат съставени два акта за установяване на административно нарушение във връзка с допуснатите от него две нарушения на Закона за движение по пътищата.


 

Докато служителят на реда изготвял първия акт, подсъдимият предлагал на полицаите да ги почерпи, за да се реши проблемът и да не го санкционират. Служителите на реда отново му обяснили, че ще му съставят актовете.

 

Когато започнало изготвянето на втория акт, Ашкън М. обикалял полицейския автомобил, казвайки: „Дайте да се разберем”.

 

След това отворил предната дясна врата на колата и хвърлил на предната дясна седалка две банкноти с номинал 50 лв. Веднага след като забелязали това, полицаите поставили белезници на Ашкън М. и уведомили дежурния на Първо РУ „Полиция” – гр. Добрич, за случилото се.

Делото се води като бързо производство и е постъпило в Окръжен съд – Добрич, на 08.07.2011 г. По молба на подсъдимия и след като той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, съдебният състав допусна процесът да протече по реда на съкратеното съдебно следствие. Направеното от Ашкън М. признание означава, че неговото поведение е било каквото е описано в обвинителния акт и той не желае да се събират доказателства за фактите в него.

Предвид наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства – младата възраст на Ашкън М., добри характеристични данни, липса на други осъждания и на досъдебни производства срещу него, държавното обвинение и адвокатът му, поискаха да се приложат разпоредбите на Наказателно-процесуалния и на Наказателния кодекс – когато няма определен минимум на предвиденото за това престъпление наказание, то да бъде заменено с по-леко.

Окръжен съд – Добрич, като взе предвид всичко това, осъди Ашкън М. на пробация с три пробационни мерки за срок от 1 година.

Младежът има основно образование, не е женен, помага на родителите си в селскостопанска дейност, не е осъждан.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.