Германски медии алармират: Басейните в България застрашават живота ви!

Германските вестници призовават сънародниците си да не ходят на почивка в България, защото басейните са опасни и водят до смърт. Във Варна и курортните комплекси има над 220 басейна, а само 56 от тях имат официално разрешение за работа.

Германски медии алармират: Басейните в България застрашават живота ви!
"Внимавайте с басейните в хотели в България - техните помпи могат да ви засмучат до смърт!", това е апелът, който отправят към сънародниците си германските медии.

Поводът за тяхното разочарование от родния туризъм е нелепата смърт на 13-годишната Сара. Гибелта на момичето потресе цялата страна.

Германците са особено възмутени от факта, че басейнът в хотел "Берлин" в курорта "Златни пясъци" е работел без разрешително, че решетката на помпата била счупена и се допускат туристи и деца без да има сигурност за техния живот.

Местните медии задават въпроса защо германски туристи посещават незаконни басейни, където е застрашен животът им. Цитират се и думите на лекарка от болницата във Варна, че смъртта на момичето е вследствие на престъпна небрежност.

Бащата на Сара е съкрушен. Той довел дъщеря си в България, за да се разсее след смъртта на майка си, починала преди две години.

Сега той вече е загубил и двете - и съпругата си, и дъщеря си.

Подобен инцидент се случи и преди две години с българско дете.13-годишно момиче се удави в басейн в Разград, пак засмукано от помпа.

Едва през февруари заради инцидента срещу петима души бяха повдигнати обвинения за причинена смърт по непредпазливост, но все още няма осъдени.

Всяка година собствениците на хотели са длъжни да уведомят общинската комисия, която проверява безопасността на съоръженията.

Във Варна и курортните комплекси има над 220 басейна, а само 56 от тях имат официално разрешение за работа.


Срокът за уведомяване на комисията, че даден басейн ще работи, според кметска заповед, е до края на  май.