Приемат се заявления за плащане по пчеларската програма 2017-2019

Заявления за плащане по изпълнени договори от Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 година по пет от мерките – А, Б, В, Г и Д ще се приемат до 15-и август в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

Приемат се заявления за плащане по пчеларската програма 2017-2019

За всяка от посочените в договора дейности от мерките на Програмата може да бъде подадено отделно заявление за плащане, посочват от Фонда. Изисква се кандидатът да има валидна регистрация като земеделски стопанин и да е подал актуална информация за регистъра на пчелините на БАБХ и за регистъра на земеделските стопани на МЗХГ.



След като бъдат подадени заявленията за плащане, ще бъдат направени административни проверки на внесените документи, проверки ще има и на място за изпълнението на дейностите по договора. От ДФЗ припомнят, че кандидатите по Пчеларската програма трябва да направят одобрените им разходи в периода от 1-и август на предходната финансова година до 31-и юли на финансовата година, за която се кандидатства за подпомагане.

Средствата по програмата се изплащат до 45 дни от приемането на заявленията. За да се случи това обаче кандидатите трябва да са изпълнили стриктно инвестициите, за които имат сключен договор с Фонд „Земеделие“.

Образец на заявлението за плащане и информация за особеностите по окомплектоване на документите е качено на сайта на ДФ „Земеделие“.

И през тази година фондът дава възможност за подпомагане реализирането на одобрените инвестиции по НПП чрез кредит. Той се отпуска при годишна лихва от 4%. Крайният срок за кандидатстване за кредит е до 15-и юли 2018 г. Подробна информация за условията и реда за кандидатстване – ТУК. Пчеларите могат да получат информация и в областните дирекции на Фонда или на телефоните на дирекция „Инвестиционни схеми за подпомагане“ 02/81 87 216 и 02/81 87 574.