Окръжната прокуратура ще внесе искане за временно задържане за срок до 60 дни на Желяз Андреев

В Окръжната прокуратура в Добрич е постъпило постановление на прокурор от Върховна касационна прокуратура за временно задържане под стража на българския гражданин Желяз Аандреев, съобщава Апелативна прокуратура във Варна.

Окръжната прокуратура ще внесе искане за временно задържане за срок до 60 дни на Желяз Андреев

То е било издадено във връзка с  получена молба от компетентните американски власти с цел последваща екстрадиция в САЩ.



29-годишният мъж е издирван със заповед за арест, издадена от Областния съд на Южен окръг на Флорида, САЩ, по две обвинения -  за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз. Лицето е задържано за срок от 72 часа от Окръжната прокуратура в Добрич.  В този срок ще бъде изготвено искане за временното задържане за срок до 60 дни на Желез на основание договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ, което ще бъде внесено в Добричкия окръжен съд.

В момента се чакат материалите по преписката срещу българския гражданин. Престъпленията, в които мъжът е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. Те са наказуеми и по законите на САЩ с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години, посочват от Апелативна прокуратура.