Светлин Колев: Общината да закупи подвижна станция за измерване на качеството на въздуха

Препоръка към кметския екип на Добрич да се помисли в бъдеще време за закупуване на подвижна станция или лаборатория, с която да се осъществява контрол на качеството на атмосферния въздух в града направи общинският съветник Светлин Колев.

Светлин Колев: Общината да закупи подвижна станция за измерване на качеството на въздуха

Това стана по време на дебатите по докладна записка относно предоставяне безвъзмездно право на управление на част от имот – публична общинска собственост, в двора на ОУ „Хан Аспарух” в ж.к. „Добротица” на Изпълнителна агенция по околна среда за автоматична измервателна станция за контрол качеството на атмосферния въздух в град Добрич.



Стана ясно, че с решение на местния парламент през 2012 година Община Добрич е сключила договор с Изпълнителна агенция по околна среда за предоставяне на терен за монтиране на автоматична измервателна станция за срок от 5 години, считано от 8 април 2013 година. Поради изтичане на срока на договора бе предложено да бъде подписан нов за 10 години. Предложението не бе прието от Общинския съвет.

Светлин Колев коментира, че ако Общината си закупи собствена подвижна станция за контрол на качеството на въздуха ще може сама да си извършва екологичен мениджмънт и да знае реалната картина навсякъде, дори и тя да е лоша. „Мисля, че средствата могат да се осигурят от приходите от Синята зона”, посочи общинският съветник.

За Добрич онлайн той сподели, че много по-малки общини от Добрич имат такава подвижна станция и посочи за пример Търговище и село Труд. По думите на Колев такова съоръжение ще може няколко месеца да престоява в даден квартал на Добрич, а след това да бъде премествано на друго място. Предполагам, че ще струва не повече от 10 000 лева. Ще проуча каква е цената чрез общински съветници от други общини и ще внеса предложение на някоя от следващите сесии, допълни Светлин Колев.