Промениха Наредбата за прием в детските градини и училища в Добрич

Промени в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община град Добрич бяха приети на заседание на Общинския съвет.

Промениха Наредбата за прием в детските градини и училища в Добрич

Промените се наложиха заради Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, който влезе в сила от 1 август м. г., и промените в нормативната уредба на Министерство на образованието и науката след януари 2017 година.



Зам.-кметът д-р Емилия Баева посочи новите моменти в Наредбата. Доразработват се целодневна, полудневна, почасова и самостоятелна форма на обучение на децата. Учебната година в детските градини и училища включва учебно и неучебно време и това ще залегне в новата Наредба. За детските градини тя започва на 15 септември и завършва на 14 септември следващата година, като учебното време е в периода 15 септември - 31 май. В Наредбата се въвеждат условията и редът на eлектронен прием на децата в предучилищна възраст в общинските детски градини, които действат от януари 2017 година. Според промените ще се предлагат допълнителни услуги на деца, които не са адресно регистрирани в Добрич или по една или друга причина не са включени в системата на предучилищното образования.